Geleenbeek -6- Kasteel Terworm
Geleenbeek -6- Kasteel Terworm

Geleenbeek -6- Kasteel Terworm

bVision & Photography

We steken de weg over en gaan verder langs de Geleenbeek richting Kasteel Terworm. De Geleenbeek is een bepalend natuurelement in dit stuk beekdal. waar naast de beek ook diverse kwelbronnen liggen en vol staat met bomen. Dwars door het donkere bos waar af en toe wat zonlicht valt. Langzaam wordt het wat lichter en we naderen de bewoonde wereld. We komen uit daar waar vroeger de ingang was naar het natuurzwembad Terworm. Het zwembad is teruggegeven aan de natuur en het kwelwater heeft daar samen met de natuur een stukje oerbos gevormd, met watervogels en amfibieën. We lopen er even naar toe om een foto te maken.

bVision & Photography

De omgeving van Terworm is overigens in beheer bij de stichting natuurmonumenten. We volgen de beek en stevenen af op kasteel Terworm oorspronkelijk ergens gebouwd aan het begin van de 15e eeuw. Een pracht kasteel, een juweeltje eigenlijk, met voor het kasteel, een prachtige rococo tuin. Als de Familie van der Valk er niet geweest was was het kasteel waarschijnlijk vervallen tot een ruïne. In 1917 is het hele landgoed Terworm in handen gekomen van de Oranje Nassaumijnen, door mijn-verzakkingen was het resultaat dat er scheuren in de buitenmuren zaten en aan de binnenkant zat het allemaal met stalen trekstangen aan elkaar geflanst.

bVision & Photography

Freek van der Valk heeft het kasteel gered van de ondergang en geheel gerestaureerd. Weliswaar gedeeltelijk met subsidies maar als je kijkt wat eerst de plannen van de gemeente waren is in dit gebied de natuur op de eerste plaats gekomen. Oorspronkelijk zou de gemeente hier een pretpark gepland hebben. Een protestmars heeft duidelijk gemaakt dat dat toch echt niet kon. Maar goed het ging om de Geleenbeek, we vervolgen onze weg langs het kasteel, passeren nog een boerderij (privaat gebied) en dan zien we de spoordijk van Heerlen naar Maastricht voor ons liggen daar gaan we onderdoor en wanen we ons daarna in de middeleeuwen, ik hoor hoefgekletter en en het geluid van ijzer op ijzer.

bVision & Photography

colofon

Deze teksten zijn niet gemaakt op basis van een uitgebreid historisch onderzoek, maar zo als ik de loop van de geschiedenis zie. Beschouw dit dus niet als een stuk met historische waarde maar zoals de oneliner van mijn blog. De naakte waarheid met een korreltje zout!.

Andere afleveringen

 1. De oorsprong in Benzenrade
 2. Auberge de Rousch
 3. Weltermolen
 4. Geleenhof
 5. Eyckholt – Eikendermolen
 6. Kasteel Terworm
 7. Prickenis
 8. De motte van Ten Esschen
 9. Kasteel Rivieren
 10. De Oliemolen en de Brommelermolen
 11. De Geleenbeek en de RWZI Hoensbroek
 12. De Geleenbeek en Kathager Molen
bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

14 reacties

 1. Pingback: Geleenbeek -2- Auberge De Rousch – bVision.nl

 2. Pingback: Geleenbeek -8- De motte van Ten Esschen – bVision.nl

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.