Geleenbeek -2- Auberge De Rousch
Geleenbeek -2- Auberge De Rousch

Geleenbeek -2- Auberge De Rousch

bVision & Photography

We verlaten het dorpje Benzenrade en gaan richting Welten. Via een betonnen koker met looppad voor klein wild kruist de Geleenbeek de weg bij het viaduct van de JFK-laan. We komen uit bij het beekdal waar we meteen enkele plas en draszones vinden waar overtollig regenwater wordt opgevangen en gefilterd. En kijk eens hoe divers de planten zijn die daar groeien

bVision & Photography

Door het beekdal stroomt de beek richting de vijver die voor de hoeve ligt. De vijver wordt via een verdeelwerk op peil gehouden door de Geleenbeek. Tegen de helling aan ligt Hoeve de Rousch.

bVision & Photography

Hoeve de Rousch is een rijksmonument waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1381. de naam van de hoeve is volgens de verhalen ontstaan door het voortdurende geluid van stromend water, het ruisen van het riet en de wind door de bladeren van de bomen. Dat was nog in de tijd dat het een Kloosterhoeve was. De monniken ontgonnen het land rondom de hoeve, en later de heerboeren tot 1963.( Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

bVision & Photography

De bouw van de stadsautoweg en later het de Wever zieken­huis maakte een eind aan de agrarische traditie. Gelukkig zijn het dal en de hoeve gespaard gebleven. De huidige carrevormige hoeve, geheel van baksteen, is gebouwd in 1859 en is geheel verbouwd tot restaurant en zalencomplex. Het heet dan ook niet meer hoeve de Rousch, maar is Auberge de Rousch geworden. What’s in a name…

bVision & Photography

Niemand weet waarom de gemeente toestemming heeft gegeven tot de glazen aanbouw aan de voorzijde en de glazen aanbouw aan de zijkant, naast foeilelijk, past het gewoon niet bij het gebouw. Het is een van de weinige oude panden langs de loop van de Geleenbeek waar geen molenfunctie aan gekoppeld is. Vanuit de vijver stroomt de beek weer verder richting Welten, maar moet wederom door een duiker om aan de overzijde van de straat te komen.

Deze teksten zijn niet gemaakt op basis van een uitgebreid historisch onderzoek, maar zo als ik de loop van de geschiedenis zie. Beschouw dit dus niet als een stuk met historische waarde maar zoals de oneliner van mijn blog. De naakte waarheid met een korreltje zout!.

Andere afleveringen

 1. De oorsprong in Benzenrade
 2. Auberge de Rousch
 3. Weltermolen
 4. Geleenhof
 5. Eyckholt – Eikendermolen
 6. Kasteel Terworm
 7. Prickenis
 8. De motte van Ten Esschen
 9. Kasteel Rivieren
 10. De Oliemolen en de Brommelermolen
 11. De Geleenbeek en de RWZI Hoensbroek
 12. De Geleenbeek en Kathager Molen

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

18 Comments

 1. Pingback: Geleenbeek -7- Prickenis – bVision.nl

 2. Pingback: Geleenbeek -9- Kasteel Rivieren. – bVision.nl

 3. Pingback: Geleenbeek 10 – De Olie- en de Brommelermolen – bVision.nl

 4. Pingback: De Geleenbeek en de RWZI Hoensbroek – bVision.nl

 5. Pingback: De Geleenbeek 12 – De Kathager Molen – bVision.nl

 6. Pingback: De Geleenbeek -1- De oorsprong in Benzenrade – bVision.nl

 7. Pingback: Geleenbeek -5- Eikendermolen – bVision.nl

 8. Frank-103

  Rond 1800 liep Napoleon hier rond en was een familielid van hem hier de baas, toen zal het vast chique geweest zijn je herberg een auberge te noemen en de stoep een trottoir.

 9. Goede morgen Sjoerd, inderdaad die glazen aanbouw zou niet moeten mogen, maar er worden soms vreemde beslissingen genomen. Toch fijn dat het gebouw is behouden al is het geen hoeve meer.
  Ik wens je een fijne donderdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.