De Geleenbeek -1- De oorsprong in Benzenrade
De Geleenbeek -1- De oorsprong in Benzenrade

De Geleenbeek -1- De oorsprong in Benzenrade

bVision & Photography

Heel, heel lang geleden is het hier begonnen er ontstond door de druk van het erachter gelegen plateau spontaan een bron, er ontstond een vijver met water en die werd almaar groter en groter en zocht lager gelegen gebieden op, het stroomde via kleine beken naar een plaats waar ook een vijver ontstond, maar ook die raakte vol en zo ging het verder door tot het uiteindelijk meanderend de rivier de maas bereikte, en de langste beek van Nederland werd. We hebben het hier over de oorsprong van de Geleenbeek, en wellicht ook de reden dat hier Coriovallum (Heerlen) ontstond. Benzenrade is een gehucht en valt onder de gemeente Heerlen

bVision & Photography

Hier bij de oorsprong stond een Romeinse villa, door het aanwezige water van alle gemakken voorzien. Nee, het is geen sprookje, vanuit hier ontstond oostelijk zuid Limburg. Niet bekend om zijn vele windmolens, maar wel om zijn vele watermolens. Vrijwel alle beekjes hier stromen eindigen uiteindelijk in de Geleenbeek. Maar laten we niet vooruitlopen op de zaken, maar bij het begin starten. bij de oorsprong, bij de Benzenraderhof waar de familie Huynen de scepter zwaait. Hier ligt de bron van al dit leven en de eerste vijver, de beek komt later wel. We zullen hem volgen totdat hij uit het zuiden verdwijnt.

bVision & Photography

De bloeitijd van de Romeinen lag ergens rond de tweede eeuw na Christus daarna was het voor de bewoners van de streek een lastige periode. Veel mensen woonden er niet en van wie het land nu wel was wist ook niemand. Toch leefden er mensen en werd langzaam maar zeker een zekere structuur zichtbaar. Allemaal eilandjes met stukken grond en leenmannen, die het beheerden. Ze vochten onderling en met elkaar en zo werd rond 1300 een kasteel gebouwd op een eiland midden in de eerste vijver. Door ene Bercholphus van Bensenrade. En waar een kasteel lag, kwamen mensen erop af en ontstond een dorpje. Er werden boerderijen gebouwd waaronder de Benzenraderhof. In de huidige vorm vinden we gebruikte mergelblokken van het kasteel terug in de muren van een van de stallen. Het Goed, zoals men dat zegt is in de loop van de eeuwen diverse malen van eigenaar gewisseld. Op dit moment is het particulier bezit en wordt het weer als boerderij gebruikt.

Deze teksten zijn niet gemaakt op basis van een uitgebreid historisch onderzoek, maar zo als ik de loop van de geschiedenis zie. Beschouw dit dus niet als een stuk met historische waarde maar zoals de oneliner van mijn blog. De naakte waarheid met een korreltje zout!.

 1. De oorsprong in Benzenrade
 2. Auberge de Rousch
 3. Weltermolen
 4. Geleenhof
 5. Eyckholt – Eikendermolen
 6. Kasteel Terworm
 7. Prickenis
 8. De motte van Ten Esschen
 9. Kasteel Rivieren
 10. De Oliemolen en de Brommelermolen
 11. De Geleenbeek en de RWZI Hoensbroek
 12. De Geleenbeek en Kathager Molen
bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

28 reacties

 1. Pingback: Geleenbeek -14- De molens en Kasteel Terborgh – bVision.nl

 2. Pingback: Geleenbeek -13- De Mulderplas – bVision.nl

 3. Pingback: De Geleenbeek en de Kathager Molen – bVision.nl

 4. Pingback: De Geleenbeek en de RWZI Hoensbroek – bVision.nl

 5. Pingback: Geleenbeek 10 – De Olie- en de Brommelermolen – bVision.nl

 6. Pingback: Geleenbeek -9- Kasteel Rivieren. – bVision.nl

 7. Pingback: Geleenbeek -8- De motte van Ten Esschen – bVision.nl

 8. Pingback: Geleenbeek -7- Prickenis – bVision.nl

 9. Pingback: Geleenbeek -6- Kasteel Terworm – bVision.nl

 10. Pingback: Geleenbeek -5- Eikendermolen – bVision.nl

 11. Pingback: Geleenbeek – 4 – Hoeve Geleenhof – bVision.nl

 12. Pingback: Geleenbeek – 3 – de Weltermolen – bVision.nl

 13. Prachtig! Wat een mooie omgeving, (mij bekend van een werkweek vroeger (vreselijk verschijnsel overigens: werkweken, zeker in zo’n mooie omgeving ;))) en zo’n rijke geschiedenis — ik kan me goed voorstellen dat het zo gegaan zal zijn.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.