De Geleenbeek -12- De Kathager Molen
De Geleenbeek -12- De Kathager Molen

De Geleenbeek -12- De Kathager Molen

bVision & Photography

We gaan verder en verlaten het gebied van de waterzuivering. Het was geen montere omgeving en we gaan als een brede geleenbeek weer verder richting autoweg A76, maar meanderen doen we nog steeds. Om de natuur te sparen is de Buitenring van Parkstad om het gebied Kathagen heen gelegd en is er een gigantisch viaduct aangelegd met ruimte voor de Geleenbeek en wellicht nog toepassingen voor recreatie of iets anders. De boerderij Naanhof ligt rechts van ons en achter de oude boerderij ligt Kathagen, een vergeten stukje natuurgebied en eigendom van Natuurmonumenten. In het gebied lagen eigen bronnen en stoomde de geleenbeek richting Vaesrade. Het is een mooi stukje moerasgebied.

bVision & Photography

In Kathagen lag middenin dit gebied een zwembad, Boschdal. Gebouwd met subsidie en mensen uit de werkverschaffing in de crisisjaren. Heel de gemeente Hoensbroek en omgeving heeft daar vroeger leren zwemmen. Vaesrade-Kathagen viel toen nog onder de gemeente Hoensbroek en is later bij de herindeling in 1982, over gegaan naar de gemeente Nuth. Achter het zwembad vinden we de molenvijver van de Kathager molen.

bVision & Photography

De molen stamt uit begin 1800 en lag op de Geleenbeek, zoals ze dat zo mooi konden zeggen, De beek splitste zich bovenstrooms in twee takken.Door sluizen werd de toestroom naar de molen geregeld. Benedenstrooms kwamen die takken weer bij elkaar. het is een schitterend complex dat tijdens de tweede wereldoorlog veel schade opliep. He gebouwen waren in die tijd eigendom van de staatsmijnen in Limburg. Gelukkig is de schade hersteld en zijn de molengebouwen weer teruggebracht in oorspronkelijke staat. De molen werd omstreeks 1960 buiten gebruik gesteld. Het waterrecht was verkocht en de molentak van de Geleenbeek gedempt. De molenvijver is er nog steeds. Een mooi stukje natuurgebied, maar we moeten verder, op naar de Alfa brouwerij…

bVision & Photography

colofon

Deze teksten zijn niet gemaakt op basis van een uitgebreid historisch onderzoek, maar zo als ik de loop van de geschiedenis zie. Beschouw dit dus niet als een stuk met historische waarde maar zoals de oneliner van mijn blog. De naakte waarheid met een korreltje zout!.

Andere afleveringen

 1. De oorsprong in Benzenrade
 2. Auberge de Rousch
 3. Weltermolen
 4. Geleenhof
 5. Eyckholt – Eikendermolen
 6. Kasteel Terworm
 7. Prickenis
 8. De motte van Ten Esschen
 9. Kasteel Rivieren
 10. De Oliemolen en de Brommelermolen
 11. De Geleenbeek en de RWZI Hoensbroek
 12. De Geleenbeek en Kathager Molen
bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

11 Comments

 1. Pingback: De Geleenbeek -1- De oorsprong in Benzenrade – bVision.nl

 2. logbankje

  Wat een mooie omgeving, daar geniet ik van.
  Het natuurbad doet me denken aan mijn eigen zwemlessen tijd. Hans

  @ wat luk dat je ook de zelfde machine hebt, ik kan nu advies vragen. 🙂

 3. Marthy

  Wij hadden vroeger een soortgelijk zwembad in Noordwijk, aangelegd door de Duitsers in WO II. Heel Noordwijk heeft er na de oorlog leren zwemmen, dus ook ik.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.