De Geleenbeek -11- De RWZI Hoensbroek
De Geleenbeek -11- De RWZI Hoensbroek

De Geleenbeek -11- De RWZI Hoensbroek

bVision & Photography

We starten vandaag aan de andere kant van de autoweg. Vrijwel onbegaanbaar en niet met auto o.i.d. te bereiken. Dus starten we vanaf kasteel Hoensbroek, lopen rond de Droomvijver (visvijver van hengelvereniging “Haal Op”) aan de kant van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Hoensbroek (RWZI). Een van de grotere waterzuiveringsinstallaties hier in het zuiden. De jongens zijn goed bezig daar, zelfs enorme velden met zonnepanelen zijn daar aangelegd, maar voor de Geleenbeek is het funest. Nu heeft ieder verhaal uiteraard twee kanten.

bVision & Photography

Vroeger werd rioolwater gewoon via, via naar de Maas afgevoerd. En de diverse beken hadden daar ook de namen voor. Keutelbeek, Cötelbaek en ga zo maar door. Dus werd er op strategisch plaatsen een RWZI gebouwd. Hoensbroek was daarvoor uitermate geschikt, het ligt bij het Kasteel op een van de laagste punten in de omgeving, dus het water stroomde er vanzelf naar toe. Alleen verzuimde men om het gezuiverde rioolwater het z.g. “effluent” via een pijpleiding naar de maas te brengen, en werd het effluent geloosd op een zijtak van de Geleenbeek. Nu was dat nog niet zo erg als de Geleenbeek een behoorlijk waterdoorvoer had, maar nee het effluent van de RWZI bepaald vanaf hier hoeveel water er verder door de Geleenbeek stroomt. En dat is uiteraard niet geheel op een natuurlijke wijze tot stand gekomen.

bVision & Photography

Het vriendelijke beekje is vanaf hier een snelstromende beek geworden met een behoorlijk hoeveelheid water per uur(debiet). Maar er zijn studies gaande om dit effluent te laten hergebruiken op de Chemelot site in Geleen (oud DSM). Maar goed, we kunnen het alleen maar aanzien, op korte termijn gaan we nog wel even zo verder. De beschrijving op de foto’s maakt het verder wel duidelijk. Een drietal stromen komen hier bij elkaar, de Caumerbeek, in Hoensbroek de Auvermoer genoemd, de Geleenbeek, en het effluent van de RWZI. en samen stromen ze verder richting Nuth-Kathagen, alwaar we de volgend keer de draad weer oppakken. Bij de aanleg van de Buitenring.

bVision & Photography

colofon

Deze teksten zijn niet gemaakt op basis van een uitgebreid historisch onderzoek, maar zo als ik de loop van de geschiedenis zie. Beschouw dit dus niet als een stuk met historische waarde maar zoals de oneliner van mijn blog. De naakte waarheid met een korreltje zout!.

Andere afleveringen

 1. De oorsprong in Benzenrade
 2. Auberge de Rousch
 3. Weltermolen
 4. Geleenhof
 5. Eyckholt – Eikendermolen
 6. Kasteel Terworm
 7. Prickenis
 8. De motte van Ten Esschen
 9. Kasteel Rivieren
 10. De Oliemolen en de Brommelermolen
 11. De Geleenbeek en de RWZI Hoensbroek
 12. De Geleenbeek en Kathager Molen
bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

11 Comments

 1. Pingback: Geleenbeek – 4 – Hoeve Geleenhof – bVision.nl

 2. Pingback: De Geleenbeek en de Kathager Molen – bVision.nl

 3. logbankje

  Een prachtige naam de hengelvereniging “Haal Op”.
  Dat is zo alles heeft twee kanten zonnepanelen, windmolens maar we moeten omschakelen want de waterzuivering is ook belangrijk.
  Nu een mooie schone beek. Hans

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.