Bokkenrijders in de nacht
Bokkenrijders in de nacht

Bokkenrijders in de nacht

bVision & Photography

Anno 1743

Het begint al donker te worden als de boer om de hoeve loopt om te kijken af alles goed is afgesloten. Ene keer loopt hij de binnenplaats van de carrévormige hoeve weer op om een vergeten luik te sluiten. Een paar donkere gedaanten sluipen de binnenplaats op en verstoppen zich in de koeienstal. Als alles veilig is sluit de boer nietsvermoedend de poort en loopt naar de bijkeuken om zijn laarzen uit te doen. Hij kijk even de keuken in of moeders de vrouw aanwezig is een grijpt een mes uit de bijkeuken. Snel snijdt hij een stukje af van een ham die daar te drogen hangt en stopt dat in zijn mond. Vervolgens loopt hij de keuken door naar de grote kamer. Het is pas zeven uur en al donker. Zijn vrouw en kinderen zitten aan tafel bij het geringe licht van een olielamp. Alles weer veilig zegt de boer. Inmiddels, zit de bende van de bokkenrijders in de koeienstal te beraadslagen hoe ze zoveel mogelijk buit kunnen meenemen, de bendeleider, Matthias, een vilder uit Hoensbroek. kijkt om zich heen. We kunnen zeker twee koeien slachten en meenemen. verder huisraad en het geld van de boer. Dat laatste hadden ze nog niet, en het slachten van de koeien moest ook wachten totdat de boer overmeesterd was. Inmiddels was het pikkedonker en de bende liep over de binnenplaats naar de bijkeuken. Deze bleek nog niet op slot, de boer dacht zeker op de hof ook veilig te zijn. Voorzichtig drongen ze naar binnen. De kinderen van de boer waren inmiddels gaan slapen en alleen de boer en zijn vrouw zaten nog in de grote kamer. De knecht sliep aan de andere kant van de boerderij op de hooizolder, en de meid sliep op de zolder boven de kamers van de kinderen. Vrijwel geruisloos dringen de bokkenrijders de kamer binnen en overmeesteren de boer en zijn vrouw. De boer wordt vastgebonden op een stoel en Matthias vraagt waar hij zijn stuivers bewaard. De boer zegt niets en krijgt meteen klappen. Stug houdt hij zijn mond. Ook als er een vuurtje onder zijn voeten wordt gestookt blijft hij nors voor zich uitkijken. Matthias, kijkt naar zijn rechterhand, een scharensliep uit Oirsbeek, en vervolgens wordt de vrouw van de boer opgepakt en op haar buik op de tafel gelegd en aan haar handen vastgebonden. De boer heeft de tranen in de ogen staan als ze gedeeltelijk ontkleed met de zweep wordt geslagen. Smekend kijkt ze hem aan, maar hij zegt geen woord. Een van de bokkenrijders is naar boven gegaan en komt met een dochtertje en een zoon van de boer terug. Kijk wat ik gevonden heb. Het dochtertje is een jaar of twaalf en wordt ook uitgekleed. Op dat moment breekt de boer en verteld waar zijn hele hebben en houwen verborgen is. Als de bokkenrijders de hoeve verlaten is de boer een paar koeien armer, is zijn vrouw gegeseld, geen huisraad meer in huis, en geen geld meer om nieuw te kopen. Gelukkig viel er nu geen slachtoffer…
Het verhaal is niet gebaseerd op feiten, en de gebruikte figuren zijn ook echt

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

14 reacties

  1. Het was een zware tijd voor gewone mensen (trouwens had die boer al laarzen voor het werk?) In die tijd hadden de mensen nog geen rubberen laarzen alleen leren en die waren duur. Ik vermoed dat hij gewoon op zijn klompen liep. Ik ben blij dat ik in deze tijd leef, het is misschien spannend om verhalen over de bokkenrijders te lezen, maar het lijkt me minder leuk om ze tegen te komen in je eigen huis en omgeving. Gelukkig bestaan ze niet meer, al is er genoeg criminaliteit in het land.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.