Provinciale spanning in Nijkerk
Provinciale spanning in Nijkerk

Provinciale spanning in Nijkerk

bVision & Photography

Het ‘recht toe, recht aan’ trafohuisje deze week is gespot door Morgaine van Morgaine’s Passions en ligt in Nijkerk aan de Julianastraat, Morgaine had hierbij het volgende verhaal:
Hoi Sjoerd, ik was dit jaar weer even een aantal weken aan het oppassen bij mijn ouders thuis. Voorheen woonden zij in Amersfoort, maar ze zijn enige tijd geleden verhuisd, naar een kleiner huis in Nijkerk! Dit jaar was voor mij de eerste keer dat ik daar op de kat ging passen, terwijl Picasso mee was naar Drachten, met mijn Liefste mee. En zo, ging mijn fiets mee naar Nijkerk en was ik vrij om Nijkerk en omstreken te leren kennen per fiets vooral en ik vond zowaar, 1 huisje die mijn ogen open deden sperren… Ik ben er dus voor om gefietst ergens even, omdat ik het in de auto zag op de heen weg. De Julianastraat als ik het goed onthouden heb, en, helaas, tegen de zon in…

bVision & Photography

Daarbij vroeg ze zich af hoe dat nou zat met die provinciale stroom. Ze was daar niet mee bekend. In de beginjaren van de E-distributie in Nederland waren het vooral de grotere steden die begonnen met het maken en leveren van stroom in hun stad en vaak nog de omstreken. Later wilde natuurlijk iedereen stroom en werden provinciale elektriciteitsbedrijven opgericht, waar meestal ook de provincies en deelnemende gemeenten de meeste aandelen in hadden. Het bedrijf was verantwoordelijk voor de elektriciteitsopwekking en de distributie in de gemeenten die geen gemeentelijk elektriciteitsbedrijf hadden. Landelijk was alleen de hoofdstroomopwekking geregeld. (150 kV en hoger).

bVision & Photography

We vonden in Nederland o.a. de volgende PEB’s (bron: wikipedia)

 • Elektriciteitsbedrijf voor Groningen en Drenthe (EGD) (tot 1967: PEB Groningen en N.V. Laagspanningsnetten)
 • Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Friesland (PEB Friesland)
 • N.V. Electriciteitsmaatschappij IJsselcentrale (IJC)
 • N.V. Provinciale Gelderse Elektriciteits-Maatschappij (PGEM)
 • Provinciale Utrechtse Elektriciteits Maatschappij N.V. (PUEM)
 • Provinciaal en Gemeentelijk Utrechts Stroomleveringsbedrijf (PEGUS, leverde elektriciteit aan PUEM en het Utrechtse GEB)
 • Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland (PEN)
 • N.V. Provinciale Zeeuwsche Electriciteits-Maatschappij (PZEM)
 • N.V. Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits Maatschappij (PNEM)
 • N.V. Provinciale Limburgse Elektriciteits-Maatschappij (PLEM)
Verder waren er ook nog particuliere maatschappijen die leverde aan de landelijke net (zoals o.a. DSM in Limburg). In verband met een verwachte Europese wetgeving werden de PEB’s later verkocht en ontstonden maatschappijen zoals NUON, Essent, Eneco etc.. Ook werd de distributie gescheiden van de productie van stroom.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

12 Comments

  1. Grappig is ook. Het andere huisje wat Di Mario ooit al stuurde heb ik ook gezien. Omdat ik in de gelegenheid was om overal te fietsen. Ging ik natuurlijk op zoek. Via deze straat rijden wij meestal naar mijn ouders toe of komen daar uit.

   Gek genoeg heb ik er verder nul gespot. En ik ben toch echt wel op verschillende routes geweest.

   Dank voor de uitleg.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.