Bij nacht en ontij.
Bij nacht en ontij.

Bij nacht en ontij.

Een waargebeurd verhaal in de zeventiende eeuw, of niet

Enkele wazige schimmen leken te zweven door de nacht, geen mens zou zich in dit gebied met deze mist naar buiten wagen. Zeker niet nu de Schout naarstig op zoek was naar een bende nachtrovers die de vorige week bij een boer in Voerendaal zijn hele hebben en houden hadden gestolen. Er werd zelfs over gesproken dat er torture was toegepast om de boer zijn geld af te troggelen. Natuurlijk werden de verhalen flink aangedikt. Want nog steeds was niet duidelijk hoe die gasten binnen waren gekomen en men verdacht de knecht van de boer, die na zijn verhaal te hebben gedaan plotseling van de aardbodem was verdwenen. Wellicht vliegend op hun bokken en was het de bende van de dode hand wel geweest. De koude rillingen waren zichtbaar in het landschap. Plotseling klonk er een vloek en een hoop gespetter… Een van de schimmen had niet opgepast was te water geraakt. Als de situatie niet zo ernstig was zou je er nog om kunnen lachen. Maar nee, er zou een bezoek gebracht worden aan een chirurgijn, ene Kerkhofs of zoiets. De Bokkenrijders waren vertrokken vanaf de Rosakapel in Zitterd, en hadden al de nodige kilometers langs de grens gelopen. Het was donker bij het huis in ‘s Hertogenrade waar de chirurgijn woonde. En stil, zeer stil. Wat ze niet wisten was dat alleen de meid aanwezig was en een knecht, die in de stal zijn roes lag uit te slapen na een avondje stappen, want de dokter was naar een bevalling in Hulsberg en zou pas de dag erop terugkomen. Nadat met enig geweld een van de ramen geforceerd was klommen de bendeleden naar binnen. Een paar minuten later stond de meid bibberend in haar nachtgewaad in de keuken. Binnen de kortste keren werd het hele huis doorzocht, een rijke buit was verwacht, maar omdat de dokter er niet was er geen geld. Wel dekens en linnengoed. dat kon men goed gebruiken, de inhoud van de voorraadkast werd geplunderd, potten en pannen verdwenen, en een tijd later was de bende vertrokken. De meid bibberend op de keukenvloer achterlatend. De chirurgijn was op de hoogte van deze overval, maar keek heel verbaast toen hij bij terugkomst de Oostenrijkse soldaten samen met de Schout in zijn woning aantrof…
Het verhaal is niet gebaseerd op feiten en de gebruikte figuren zijn ook niet echt, of toch wel, ik weet het niet

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

18 Comments

  1. ohhh dat is spannend, ik weet dat mijn moeder het vroeger had over de bokkenrijders, en ze had daar een boek van… uitgeleend aan iemand en nooit meer terug gehad zei ze er steeds bij 🙂 maar dat het écht een boevenbende was die de streek terroriseerden , dus ja Sjoerd….. tel uit j e winst 🙂

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.