Leegstand winkelcentra in steden
Leegstand winkelcentra in steden

Leegstand winkelcentra in steden

Ik had u beloofd nog even verder te bomen over de leegstand in de winkelcentra. Gemiddeld staat in de centra van Nederland zo’n 10% aan winkelpanden leeg en de verwachting is dat dit binnen een jaar of vijf zal toenemen naar zo’n 25%. Pin me niet vast op een paar procent, maar het is wel overal zichtbaar. Zelfs op toplocaties zoals in de Kalverstraat in Amsterdam staan panden leeg. Voor Heerlen weet ik het niet precies, maar uiteindelijk zal ook daar het resultaat hetzelfde zijn. Oorzaak zijn voornamelijk de online aankopen die we steeds vaker doen. En dat is niet alleen omdat het daar goedkoper is, maar ook de service die men levert en het aanbod aan goederen. Het is niet het hebben van geen winkel en personeel. Het zit in het totaal plaatje. Zoek maar eens een witgoedwinkel die dat op voorraad heeft wat u wil hebben, en het dan ook nog de volgende dag levert en aansluit en netjes de oude troep meeneemt en waar u ook nog eens de auto gratis voor de deur kan parkeren. Voorbeelden te over, maar wist u ook dat door ons gedrag de pensioenfondsen verlies lijden en dat we mede daardoor minder dekking hebben. Want laten die nou net, traditiegetrouw, in die vastgoedsector zitten, die straks de panden beter af kan breken dan wachten op huurders die toch niet meer komen. Want wie wil nu nog in een pand in de grootte van een V&D zitten. Wellicht moeten we de centra wel gaan controleren en verkleinen zodat het toch aantrekkelijk blijft. Ik heb geen oplossingen hiervoor, maar het wordt wel behoorlijk ongezellig met al die leegstand.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

22 reacties

 1. Alles wat ik in ons kleine dorp kan kopen koop ik daar ook. Twee goed wit- bruingoed zaken met uitstekende service en geen voorrijkosten want ze zitten aan de overkant;-( Boodschappen in de plaatselijke supermarkt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Veel van wat ik niet in het dorp kan krijgen bestel ik online.

 2. Ik was mijn handen hier even in onschuld, koop nooit iets online, ik wil er eerst “aan zitten” als ik iets koop, daardoor viel ook de kijkshop al buiten mijn belangstelling. Maar zeker weten dat het dure parkeren een behoorlijke invloed heeft op de leegstand. Als ik echt wil winkelen rijdt ik (13km) naar Zoetermeer waar je de eerste 2 uur gratis parkeert terwijl in ons winkelcentrum € 1, — per 28 minuten gerekend wordt.

 3. Ik doe online soms inkopen omdat ik ertoe gedwongen wordt? Ik hou er niet van, maar zelfs bij kledingzaken waar ze mijn maten voeren, kreeg ik in de winkel, op zoek naar iets.. oh dat hebben we niet in de winkel, dat kunt u online bestellen of doen wij wel… als het dan niet goed is? Kunt u het bij ons komen brengen hoeft u het niet terug te sturen???

  Uh? Dat hoorde ik dus al jaren en jaren en nu is die winkel dus verdwenen hier in de stad, goh… hoe zou dat nu komen! En ben ik zelf elders gaan shoppen waar het ook nog goedkoper is, en die nooit winkels heeft gehad zelfs… tsjah.. eigen schuld, gezien ik van het passen ben.

  Maar goed, ik vind online shoppen dus niks, tenzij ik het dus niet kan vinden, nu kom ik best wel rond in verschillende steden momenteel, maar nog altijd… waar ik voor ga… is amper te vinden in een winkel, en daarom denk ik daar dus over na… gaten in de markt…

  Wat betreft de grote panden? Loods 5 komt in mij op, opdelen dus, en gaan met die banaan!

  X

 4. logbankje

  Het is niet alleen het online shoppen wat leegstand veroorzaakt ook huren zijn vaak erg hoog, de Kalverstraat zit al in de top 20 ter wereld.
  Het voordeel van online winkelen is erg groot, maar ook wel eens een gok voor wat je koopt. Hans

  @ hartelijk dank voor de felicitatie.

 5. Hier op het dorp zijn ketens als Intertoys en Blokker verdwenen, die winkels staan nu al tijden leeg. Ook de boekhandel heeft het merkbaar moeilijk, maar die heeft extra omzet gevonden in een afhaalfunctie (postkantoor). Funshoppen, op zoek naar een leuke LP, boek, dvd of zelfs lens voor mijn camera, bij de Vlaamse friteszaak iets te eten halen, het kan hier in de buurt niet meer. Er zijn geen winkels meer die CD’s of Dvd’s verkopen, de boekwinkels hebben weinig voorraad en een fotowinkel is er ook niet meer. Spontaan een trui of iets anders kopen is er dus ook niet meer bij. Ik vind het dus niet vreemd dat er nu zoveel winkels leeg staan.

 6. Hoi Sjoerd,

  ja… toevallig stond er vanmorgen een artikel in de krant over de binnenstad van Oss.
  Geen gezicht.
  Best erg eigenlijk…

  Ik ben niet zo kooplustig, dus ik kan er verder ook niks aan doen…

  Dagdag!
  Heb het goed vandaag…
  X, Marlou

  .

 7. Ja de binnensteden worden er zo niet gezelliger op. Zelf koop ik niet via het internet, ik wil de spullen in handen hebben en kunnen voelen welke kwaliteit het is . Dus ik ga gewoon ouderwets naar de winkel in de stad. Hier op het dorp is er wel een grote supermarkt, maar de andere zaken zijn meer op het toerisme gericht.

 8. Ik koop in principe alles dichtbij en te voet. In mijn geval niet moeilijk, Alkmaar heeft bezopen veel winkels. Eigenlijk teveel. Er is leegstand, maar vergeleken met andere steden stelt dat niet veel voor. In de loop der jaren is veel veranderd. Grote witgoedzaken, meubelzaken en bouwmarkten zijn al jaren geleden verhuisd naar bedrijventrerreinen. Vervolgens werden het veel winkels voor dameslaarzen en damesmode. Die leggen nu het loodje en worden hier in rap tempo vervangen door restaurants en andere horeca. Waar winkels klaagden over hoge parkeertarieven en te ver parkeren, hebben de horeca-bezoekers daar totaal geen probleem mee, alles zit vol. De winkels in de binnenstad worden vooral leuke kleine speciaalzaakjes, en helaas worden die ook geconfronteerd met bezopen hoge huren van een paar verhuurders die de prijs opdrijven voor hun beleggingen. Verder zijn er veel winkels bijgekomen in nieuwe wijken en zelfs kleine dorpen. Voorheen was hier alleen een grote Hema voor de regio. Daar zijn Kruidvat, Blokker en bijvoorbeeld Action bijgekomen en allemaal hebben ze binnen fietsaftsand een winkel of 6. Kortom van 1 naar 24 winkels terwijl de bevolking zeker niet ver24voudigd is. Dat moet wel misgaan.

  Mijn persoonlijke probleem met online-winkelen zit in de bezorging. DHL, DPD en PostNL forceren ‘hun’ personeel tot zeer asociale acties als parkeren op trottoirs en fietsstroken. Maar ze bezorgen ook op tijden dat de mensen werken, dus zijn ze lang bezig eer iemand iets aanpakt. Het rijgedrag van deze gasten laat ook zeer te wensen over. Gelukkig hoef ik daar niet aan mee te werken en doe dat dan ook niet.

 9. Laten we er ook even bij vermelden dat de huren van winkelpanden in de binnenstad extreem hoog zijn. Tel daar de hoge parkeertarieven op voor winkelbezoekers.. Als je op een afgelegen dorp woont is het shoppen in de stad bijna een crime geworden. De reis, parkeertarief, de service van een winkel als je iets wilt retourneren.

 10. Met mijn gestaag afnemende bewegingsapparaat kom ik toch al enige tijd steeds minder in de winkels in het stadscentrum. Ik ga hooguit eens naar het winkelcentrum hier in de wijk. Overigens doe ik ook online niet zo gek veel inkopen, want mijn inkomen gaat goeddeels op aan ziektekosten.Kortom: ik heb wel wat anders om me druk om te maken.

 11. Wieneke

  Er zijn/waren gewoon veel te veel winkels met min of meer hetzelfde aanbod. De leegstand is heus niet alleen ‘de schuld’ van webshops, maar ook van de voorspelbare saaiheid van doorsnee winkelstraten in steden. Of je nu in Apeldoorn of Hoogeveen wandelt, het is allemaal hetzelfde. Veel te veel hetzelfde aanbod. Deventer vind ik trouwens een heel goed voorbeeld van hoe het wél beter kan en winkelen dus weer leuk is. Een goed assortiment kleine winkels met interessante koopwaar, afgewisseld met gezellige ’tentjes’. Nauwe autovrije straatjes. Die grote winkelcentra met enorme winkels….. bah!

 12. Ja Sjoerd, het is echt erg, mja, de huur die er elke maand opgehoest moet worden? da’s voorwaar niet misselijk…
  en soms hé. moet je zo ’n eind weg om een klein ding, terwijl versturen gratis is.. tja dan weet je het wel ..
  maar zonde al die leegstand .

 13. ik koop ook wel op internet, maar kleren en schoenen pas ik toch liever.
  Hier in belgie zie je die leegstand ook vaker, hier in de buurt sluit nu een schoenenwinkel omdat die de concurrentie van internet niet aan kan, spijtig is dat
  * Een @->- voor jou.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.