Brunssum – Schutterspark (1) pompgebouwen
Brunssum – Schutterspark (1) pompgebouwen

Brunssum – Schutterspark (1) pompgebouwen

bVision & Photography

Het schutterspark is een door de Staatsmijnen aangelegd landschapspark voor recreatieve doelen voor de mijnwerkers van o.a. de staatsmijn Hendrik. Bij de aanleg van dit park (1919) werd rekening gehouden met de daar aanwezige natuurlijke bronnen van de Rode Beek. Midden in het Schutterspark liggen de voormalige pompgebouwen van de staatsmijn Hendrik. Een stukje industrieel erfgoed wat gelukkig niet tegen de vlakte is gegaan. Momenteel staan de gebouwen leeg en zijn geschikt voor evenementen en/of feesten en partijen. In de bossen lagen een aantal bronputten waar bronwater uit werd opgepompt naar deze pompgebouwen. Elk gebouw beslaat zo’n 350 m3.

bVision & Photography

Het bronwater werd in deze gebouwen gefilterd en ontijzerd om op het terrein van de Staatsmijn Hendrik verder als bedrijfswater te gebruiken en om het geschikt te maken als drinkwater voor de inwoners van Brunssum en omstreken. In 1929 werden de eerste gebouwen opgeleverd. Wat we ook niet mogen vergeten is dat de beheerder van deze gebouwen in de jaren 43/44 in deze gebouwen, en in zijn eigen huis. Joodse vluchtelingen onderdak bood. Met gevaar voor eigen leven en onder het toeziend oog van de Duitsers.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

17 Comments

 1. Wauw… met gevaar voor eigen leven… mooi! Heel erg toevallig zijn wij ook bzig met deze history van allerlei in Nederland, heb je het Verborgen verleden van Nederland al ontdekt? Ik denk dat je even moet googelen dat de serie al klaar is, maar wij hebben inmiddels geleerd over de Martini Toren in de WWII en de oude haven van Rotterdam het witte huis… ongelooflijk gewoon!

  Jouw verhaal is een aanvulling hierop 😀

  X

 2. logbankje

  Je blog brengt me terug naar de oorlogsjaren, mijn vader moest ook onderduiken samen met Joodse mensen in een fabriek.
  We mogen dit nooit vergeten. Hans

 3. Frank-103

  De ondergrondse bronnen bij Arcen worden nog steeds benut, voor de plaatselijke bierbrouwerij Hertog Jan. Erg nuttig!
  Het zou mooi zijn als ze een nuttige bestemming weten voor deze oude gebouwen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.