Steenrijk en keigoed…
Steenrijk en keigoed…

Steenrijk en keigoed…

De sleuvengraver

Tegenwoordig graven ze sleuven met een machine of een zuigwagen, dat was vroeger wel anders. Het is jaren geleden dat ik op mijn werk eens met iemand in contact kwam die dit uit liefhebberij deed. Die was met een schep geboren en had ‘m nooit meer losgelaten. Dat kun je je nu niet meer voorstellen, want tegenwoordig wil iedereen carrière maken en meer verdienen. Hij dus niet, hij gaf de voordelen van zijn scheppen niet op. Ook niet toen hij het aanbod kreeg om het mechanisch te gaan doen, liet hij de schep niet los, en ging voorgraven. Dat wil zeggen voor de machine uit en bij twijfel even met de schep verder. Hij rookte niet, dronk niet, had geen sportschool nodig, had geen vrouw, deed alles met de fiets af en was gelukkig en steenrijk. Hij investeerde zijn geld namelijk in oude huizen, die kocht hij, knapte ze in de weekenden helemaal op en verkocht ze dan weer. Ik wam hem regelmatig tegen op ons bedrijf. Totdat ik het bedrijf waar hij voor werkte het contract niet verlengd kreeg… Ik heb hem nooit meer gezien, maar je hoeft dus geen carrière te maken om gelukkig en steenrijk te zijn….
(of wat leest u tussen de regels door)

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

21 Comments

 1. Dit doet mij denken aan mijn opa en oma, hahaha klinkt stom, mijn oma kreeg haar eerste salaris toen ze 65 werd, aow… ik zie haar nog staan met die eerste post en alles.. zo blij als een kind! Eindelijk loon voor al die jaren dat ze het gezin had en heeft verzorgd tot de dag van opa’s dood…

  Maar toen al, standaard gewend, dat hielden ze aan, niets meer en niets minder, zo kwamen wij pas achter nadat opa overleden was… er stond meer op de betaalrekening dan op de spaarrekening, hahahaha

  NOu goed, in dit geval, het staat er al, heel veel waar ik het mee eens ben, tussen de regels door, de man was gewoon gelukkig, geen vrouw, geen kinderen helpt ook natuurlijk denk ik dan. nul zorgen, zo nu en dan een huisje opknappen… weer verkopen, hij was een goede makelaar? 😉

  Steenrijk zijn, maar was hij dat al van geboorte, ook dat lees je nog weleens… of is hij dat echt geworden… Volg je hart, en laat zorgen los… leef en doe wat je leuk vindt.

  X

 2. Goede morgen Sjoerd, ik denk dat je lichamelijk werk toch minder lang vol kunt houden. Je kunt plezier hebben in sleuven graven met de schop, maar of je dat zware werk vol houdt tot je 67ste jaar? Ik denk dat er dan ook rugklachten zullen zijn, met hoeveel plezier je het werk ook doet.
  Ik wens je een fijne vrijdag toe.

 3. Frank-103

  Je moet vooral plezier hebben in je werk, ander houd je het geen 40 jaar vol. En rijk worden lijkt mij ook niet vervelend, ik zal maar weer eens meedoen met een loterij.

 4. Steenrijk ben je eigenlijk al als je gezond bent , een dak boven je hoofd hebt en voldoende geld voor je natje en je droogje, dit bij voorkeur aangevuld met “een geliefde”. Dus ja, ik ben óók teenrijk al zal de man waar jij het over hebt meer geld hebben als hij zo door gegaan is. Huizen zit goud in.

 5. Ria van Felius

  Sommige mensen zijn gewoon gelukkig met hetgeen ze hebben, wat ze doen en hoe ze leven, streven verder niets na of dat nu veel of weinig geld oplevert. Ik droomde er vroeger van achter de lopende band te staan in een koekjesfabriek, dat leek met het einde 😀

 6. Een carrière heb ik nooit nagestreefd, maar voor enkel en alleen noeste lichamelijke arbeid was ik ook niet in de wieg gelegd. Werk waar je met plezier een redelijke boterham kunt verdienen en waarmee je ook nog wat bijdraagt aan de maatschappij heb ik altijd veel belangrijker gevonden dan het grote geld.

 7. Collega van mijn man grief ook sleuven in de jaren dat hij werd uitgeloot voor de studie die hij wilde volgen. Toen hij eindelijk werd ingeloot reed hij fijn met zijn eigen auto, gekocht van zijn gespaarde sleuvengeld, naar A‘dam ipv met de trein

 8. Ha Sjoerd,

  ja… ik kan heel goed tussen de regels door lezen.
  Ik voel me een beetje als die man: ik ga gewoon mijn eigen gang en ben tóch steenrijk.
  Maar dan zonder veel geld. Echt waar, dat kan dus…

  Groetjes!
  Marlou

  .

 9. Ik heb me er bij diverse werkgevers over verbaast, dat je ‘carriere’ moet maken. Dwz als je goed bent in iets, dan krijg je pas meer geld als je richting leidinggeven gaat. Maar heel veel mensen, die ergens goed in zijn, zijn dat vaak weer niet in leidingeven. Op die manier gaat zo’n bedrijf en persoon er op achteruit. Zelf heb ik nooit leidinggevende willen worden, omdat ik ook moeilijk onder iemand kan werken die het leuk vind om leiding te geven. Ik bedenk zelf wel wat ik verstandig en leuk vind. Hield dus geen loonsvooruitgang in, maar wel een leuke baan waar iedereen erg tevreden over me was. Ben rond m’n 44ste gestopt wegens teveel geld. Had en heb geen behoefte om dat uit te geven aan onnodige meuk als een auto, CD-collectie of sigaretten. Ga ook niet huizen opknappen in het weekend, maar verder heb ik wel iets met die man. 😉

 10. Maar het is zo… veel mensen willen snel zo hoog mogelijk op de ladder en bulken van het geld..
  wat loop je ondertussen voorbij… je kinderen di e groot zijn… je huisdier is oud.. en noem maar op..

  nee hoor, ik ben het helemaal eens met die man.. fijn dat ze er zijn.. of waren

  heb het fijn vandaag sjoerd

 11. Hij zal misschien nu wel genoeg verdient hebben met die huizen. Je kunt zelf wel niet mechanisch willen,
  maar bedrijven willen dat nou eenmaal wel. Als je niet meegaat val je ook buiten de boot.

  Love as always
  Di Mario

 12. ja, als het bedrijf zijn contract niet verlengde, zal hij voor dat bedrijf niet voldoen
  maar het leven dat hij leidt, is wel op z’n eentje,
  ik hoop dat hij met z’n schop nu veel bereikt
  .* Een @->- voor jou.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.