De groenten uit de Passart
De groenten uit de Passart

De groenten uit de Passart

Hoeve Passart-Nieuwenhagen

bVision & Photography

Vandaag zijn we op bezoek in de Passart en wel bij de hoeve Passart-Nieuwenhagen een herenhuis uit 1612 met besloten hoeve uit 1310. De middeleeuwse voorganger heette destijds Hoff van Nuwenhagen. Het herenhuis werd gebouwd door de familie van Bitterswijk-Passart en zo kom je dus aan die naam. Om het huis lagen grachten die in ca 1840 gedempt zijn. Het staat ook bekend als hoeve Carisborg, maar dit is niet juist, die lag op een andere plaats. Die naamsverbastering heeft plaatsgevonden omdat in het pand geruime tijd het kantoor gevestigd was van Bruinkoolmijn Carisborg, waarvan de Staatsmijn Emma mede-eigenaar was.
De Passart is een buurtschap in de gemeente Heerlen

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

23 Comments

 1. jan blijlevens

  Is ook een kasteel hoeve, Er staat nog een jaartal in de gevel, weet het niet helemaal zeker, maar als ik het goed heb was dat 1687, heel bijzonder je moet weten waar het staat, anders zie je het gewoon niet, hoe ik dat weet? ben hier geboren.

 2. logbankje

  Was op internet aan het struinen, en zag dat het Passart-Nieuwenhagen is, klopt dat?
  Want ik vind dit echt een Limburgse hoeve, doet me denken aan de tv serie Dagboek van een herdershond. Hans

 3. De voorkant komt op mij meer als een gevangenis over dan als een hoeve / herenhuis of kasteel. Evengoed wel een prachtig oud gebouw.
  Omdat ik benieuwd ben of het ook nu nog bewoont is zocht ik even het web af en vond dit

  “Tot 1917 werd het goed verpacht. In dat jaar werd het kasteel het hoofdkwartier van de bruinkoolexploitant N.V. Carisborg. Een deel van het landgoed werd eigendom van de Staatsmijn Emma. Na de Tweede Wereldoorlog was in het kasteel een tijdlang een jeugdcentrum gehuisvest. Vanaf 1993 is het in opdracht van Woningstichting De Voorzorg geschikt gemaakt als opvang voor dak- en thuislozen.”

  Of het nu nóg in gebruik is vermeld het verhaal niet maar ik zou er bijna dakloos voor willen worden om daar te mogen wonen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.