Nagant
Nagant

Nagant

bVision & Photography

Soms kom je op de meest rare manier ergens aan. Het internet is daarvoor als je een beetje interesses hebt een onverzadigbare vraagbaak. Zo vond ik ergens op facebook de bovenste foto van een auto waar ik nog nooit van had gehoord. Een Nagant met kenteken P64. De auto was van een Maastrichtse ijzerhandelaar, HE Dotremont, in Maastricht beter bekend als de iezerkeuning. Hij kocht deze Nagant van de barones de Selis. De ‘Nagant Liege’ is gebouwd in 1909, het chassis uit Luik en de carrosserie in Aken, natuurlijk bij een kaiserlich-Königlich hofleverancier. De wagen heeft toen 7500 gulden gekost. Aan het buitenwerk van het koetswerk gemonteerde versnellingen en remmen en de koperen carbidlantaarns. De coupe is ouderwets gestoffeerd, daar bevinden zich flesjes heerlijk reukwerk voor de dames, Dhr. Dotremont heeft vijf nieuwe buitenbanden door een franse fabriek laten vervaardigen. De oorspronkelijke eigenaar was baron de Selys, en tot 1932 heeft de oude barones de wagen nog wel gebruikt. Het is de enige auto van vóór 1910 welke in ons land nog normaal loopt.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

18 Comments

  1. Prachtige oude wagen, ik had ook nog nooit van dat merk gehoord . Ik zie dat deze ook geen ruitenwissers heeft. Mijn vader vertelde vroeger dat hij als jochie steeds de ruiten van zijn vaders auto moest schoonvegen. Nu maakte hij er wel een mooi verhaal van, dat hij dan op de motorkap moest zitten. Ik heb dat altijd betwijfeld maar ik kan het aan niemand meer navragen.
    Een fijne zaterdag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.