Spanning in Uikhoven
Spanning in Uikhoven

Spanning in Uikhoven

bVision & Photography

Vandaag zwemmen we even bij Geulle de Maas over om te belanden in het Belgische Uikhoven, want daar staat het trafohuisje van deze week. Het was nog een aardige zwempartij want de Maas was hier erg hoog op dat moment, en erg breed. Waarom die zwempartij, nou, tot omstreeks 1150 behoorde het gebied waar thans Uikhoven ligt tot de bezittingen van de heren van Geulle en was een domein van de Abdij Kornelimünster. Het dorp lag toen op de rechteroever van de Maas en hoorde dus bij Nederlands Limburg. Na een overstroming verschoof de Maasbedding 2-3 km oostwaarts, waardoor het dorp thans op de linkeroever ligt. In 1298 werd het domein Geulle-Uikhoven door de Abdij verkocht aan de heren van Montjoie-Valkenburg. In 1300 werd Uikhoven uitgeruild met de heer van Rekem en ging tot diens graafschap behoren en werd dus Belgisch Limburg. Overigens vaart er in de zomermaanden een voetveer tussen Uikhoven en Geulle.

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

20 Comments

  1. marjolijn1

    Een mooi, eenvoudig huisje, enigszins onder invloed van de weersinvloeden.
    Maar een nieuw likje verf kan weer wonderen doen.
    Fijne zondag Sjoerd.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.