B(ee)Vision in de stress
B(ee)Vision in de stress

B(ee)Vision in de stress

Gisteren viel er een brief in de bus van de gemeente Heerlen:
Aan de bewoners van Hoensbroek. (n.b. zie je wel dat wij een status aparte hebben in Heerlen)
Een heel verhaal over een onderzoek naar bijenpoep en de daardoor veroorzaakte overlast. Ik schoot meteen in de stress, want wat hebben mijn lieve beesten nou weer gedaan. Het blijkt te gaan over overlast van bijenpoep waarvan aangifte is gedaan bij de gemeente, en afkomstig uit de wijk “Nieuw Lotbroek”. Meer stond er niet in de brief. Wat doe je dan, bijenpoep Hoenbroek in de googlelaar, en je wordt bedolven onder niet welriekende antwoorden waar het woordje poep wel erg vaak voorkomt.
Het is niets bijzonders, bijen die in het voorjaar gaan vliegen moeten eerst hun darmen leegmaken. Dat kunnen die beestje heel lang ophouden, meer dan drie maanden.
De gevulde darm duwt alle andere organen aan de kant en het achterlijf lijkt van binnen verdacht veel op een zwangere buik. Bijenpoep is geen drolletje maar ziet er meer uit als diarree. De gelige kleur heeft het te danken aan de afvalstoffen uit het stuifmeel (volgens foodbees).
Met die paar bijen die hier in de tuin voorkomen kan dat uiteraard geen kwaad. Maar daar waar imkers zitten met meerdere kasten in een woonomgeving (Dus niet zoals Joop van Ria, met een paar kasten). Maar we praten in deze wijk over o.a. een imker midden in een woonwijk met meer dan dertig kasten en anderhalf miljoen bijen. Allemaal van die bijen die ook nodig zijn voor bestuiving, maar door deze grote getale zorgen voor overlast en ook andere, wilde bijen, verjagen door gebrek aan voedsel wat ontstaat.
We hebben het hier m.i. dus over niet gewenst menselijk ingrijpen op de natuur. Overigens is het in de Biesbosch nog erger. Daar zijn imkers met meer dan 100 kasten en daar is Staatsbosbeheer niet blij mee (veelal volken uit Duitsland en België).

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

23 Comments

 1. Pingback: Probleem | KnutzEls

 2. logbankje

  Dit is voor mij helemaal nieuw.
  Nooit geweten dat bijen overlast veroorzaken. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 3. Een mij volkomen onbekend probleem en kan me er ook niet heel veel bij voorstellen. Uit je verhaal blijkt echter een vorm van “bijenoverbebevolking” en tja, dáár komen natuurlijk wel problemen van, zoals alles waar “te” voor staat niet goed is.

 4. Ria van Felius

  Ja het loopt een beetje uit de hand met al die imkers er zijn er zelfs die er van kunnen leven, als je maar kasten genoeg hebt blijkbaar. Wij hebben nog geen druppel honing gezien met onze sinds vorig jaar drie kastjes. Ik ben benieuwd, het zal bij een paar weggeefpotjes blijven denk ik 😉

 5. Teveel honingbijen verdringen de natuurlijke wilde bijen. Solitair levende bijen zijn een essentieel onderdeel van onze natuur.
  Volken honingbijen helpen in de Land- en Tuinbouw voor de bestuiving van ons voedsel.

  Bijvriendelijke groet,

 6. Zijn er dan zoveel imkers daar bij jou in de buurt? Zouden ze de kasten niet kunnen verspreiden over andere plaatsen en in boomgaarden die straks geen bloeien? We hebben bijen hard nodig , zonder bijen krijg je echt grote voedsel tekorten. Ik hoop dat er een oplossing komt voor de bijen en hun imkers.
  Voor vandaag een fijne vrijdag gewenst.

 7. marjolijn1

  Ik vraag me af waarom die imker zoveel bijenkasten in een woonwijk moet houden.
  In een buitengebied staan ze vast veel beter, ook beter voor de bijen…!

 8. Frank-103

  30 bijenkasten in een woonwijk krijg je hier niet voormekaar, dan staat iedere dag de politie voor de deur, bovendien zijn de tuinen niet groot genoeg voor zoiets (rond 60m2). Een woonwijk in Hoensbroek zal iets ruimer opgezet zijn. Dan nog zou ik voor bijenkasten meer de vrije natuur opzoeken.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.