Monumentje(4): Slot Schaesberg
Monumentje(4): Slot Schaesberg

Monumentje(4): Slot Schaesberg

De historie van dit slot gaat terug tot het jaar 1571 toen liet de familie van Schaesberg(Schayfzberg) hier een burcht bouwen en later een kasteel op de fundamenten van de burcht. Het slot, zo zullen we het maar noemen heeft een grote rol gespeeld in de tijd van de bokkenrijders. Maar liefst 41 mensen werden hier opgesloten, waarvan er een twintig tal zijn opgehangen aan de galg van Schaesberg, vlakbij de Lichtenberg. Door de dood van de laatste adellijke bewoner raakte het kasteel langzaam in verval. Zo rond de zestiger jaren van de vorige eeuw stortte een gedeelte in en werd een deel door brand verwoest. Wat overbleef was deze ruïne. Tientallen jaren later, aan het begin van deze eeuw werden er plannen bekeken om dit historisch erfgoed te behouden en gedeeltelijk te herbouwen. Er is inmiddels een bezoekersruimte bijgebouwd en de restanten van het slot zijn toegankelijk gemaakt via vlonders en trappen. Ook de tuinen zijn gedeeltelijk weer gerealiseerd. De foto hier is gemaakt exact 10 jaar geleden. Als de huidige crisis voorbij is zal ik er wat nieuwere foto’s van maken.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

21 Comments

 1. Het ziet er spannend uit.. Hopelijk volgt er toch nog een vorm van restauratie, zoveel ouds hebben we nu ook weer niet (door de zachte NL-bodem) als je het vergelijkt met de buurlanden.

  Ik zie via Google (je blogpost maakt nieuwsgierig :)) dat de muren inmiddels gestut zijn, gelukkig maar, zoiets waait anders vroeg of laat om 🙂

 2. logbankje

  Slot Schaesberg is de tand destijds niet ongeschonden doorgekomen.
  Heb de website bezocht, gezien de stellingen vraag ik me af of het ooit zou worden herbouwd. Hans

 3. ha Sjoerd,

  ja… ook ruïnes hebben zo hun charme.
  Misschien kan het zodanig opgeknapt worden, dat het wél een ruïne blijft, maar veilig om rond te lopen…

  Groetjes en blijf gezond!
  Marlou

 4. Goede morgen Sjoerd, ik hou van oude , soms tot ruïnes vervallen gebouwen, er hangt zoveel geschiedenis omheen. Als je er eentje bezoekt, zie je de ridders en jonkvrouwen er bijna rondlopen.
  Een fijne donderdag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.