De eenzame zwerver
De eenzame zwerver

De eenzame zwerver

We schijven Anno 1740
Tik, grhr, tik grhr, tik grhr, tik grhr, de nachtelijke stilte wordt ruw verstoord door een eenzame zwerver met een houten poot, die op weg van Heerlen naar Hoensbroek langs de Geleenbeek loopt. Ter hoogte van Prikkenis steekt hij even de beek over en loopt het bos in. Bij Prikkenis hebben ze een paar gevaarlijke honden, daar heeft hij het niet op staan. Dan maar even een stukje door het bos. Hij is in gedachten verzonken op weg naar Mathias Ponts, de vilder aan de grub in Gebrook. Hij had al dagen niet gegeten en werk kreeg hij ook niet meer met die houten poot. Hij dacht terug aan het ongeluk toen hij werkte bij de paters van Rolduc. Een kar met kolen was achteruit gerold en hij kon deze niet meer ontwijken. Hij viel en een van de houten wielen was over zijn been gereden. Het was bijna zijn dood geworden en het resultaat was dat hij nu een houten poot had.

In de de buurt van de Meule bij Weusterade liep hij naar boven de berg op en dan met een grote boog om het kasteel heen via de Overbroek naar het kerkje bij de markt. Wel uitkijken voor de Schutters, die waakten in het dorp. Vlak bij de kerk lag het duvelspad zijn doel voor deze nacht. Samen met zijn kornuiten wilden ze Pastorie beroven. De stuivers die ze daarmee zouden verdienen kwamen hem goed van pas. Dat het zover niet zou komen wist hij op dat moment nog niet. Tik, grhr, tik grhr, tik grhr en plots klonk een luide stem door de nacht “Halt gij nachtrover” en hij voelde zich aan alle zijden ingesloten. Een dag later zat hij al in de cel van Kasteel Hoensbroek. De Bokkenrijders waren gewaarschuwd, hadden alleen de eenzame zwerver niet kunnen bereiken… Tortuur en de doodstraf stonden hem te wachten, bij eerdere overvallen was hij herkend. in de cel klonk af en toe tik grhr, tik grhr……
Dit verhaal ligt geen historische waarde aan ten grondslag. Foto is de kleine st. Janskerk in Hoensbroek aan de Markt.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

17 Comments

 1. logbankje

  Als je wat mankeert en toen helemaal pas je niet meer in de maatschappij.
  Dan kan men op het verkeerde pad raken, tegenwoordig is ook niet iedereen bereikbaar. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

  1. Frank-103

   Een manke rover is niet handig in een bende, die kan minder hard rennen en is misschien makkelijker te herkennen, na wat radbraken verlinkt hij de rest van de bende en heeft de beul plots meer werk. Ik zou hem met pensioen sturen!

 2. Van de bokkenrijders weet ik té weinig om een juiste link te leggen, het is ook een tikkie van vóór mijn tijd;-) Maar bij het verhaal doemen in mijn gedachten toch de vertrekken op die ik ooit bezocht in “de gevangen poort”in Den Haag.bbrrrr.!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.