Garum: Colatura di Alici
Garum: Colatura di Alici

Garum: Colatura di Alici

bVision & Photography

Soms loop je tegen een product aan waarvan je zegt gatsie. maar leest u even mee op Eet!Verleden. Dé smaakmaker in de oudheid was garum, vissaus. Vis werd opengesneden, zodat de ingewanden bloot kwamen te liggen en met zout in kruiken of bassins gedaan. Het werd vervolgens minimaal drie maanden in de zon op het dak gezet. Doordat enzymen in de ingewanden in aanraking kwamen met zout begon de vis te fermenteren en kwamen sappen vrij. Dit sap werd opgevangen en was de zoutmaker in de Romeinse keuken. Je had er verschillende varianten van, die ook verschilden in kwaliteit. Garum ging in vrijwel ieder gerecht!. Tegenwoordig wordt een soortgelijk product gemaakt met ansjovis bij de Amalfi-kust in Italië. Ansjovis openen, keurig netjes in een houten tonnetje leggen, zeezout toevoegen, vijf maanden wachten, druppel voor druppel opvangen. En dan heb je Colatura di Alici.
Het was niet goedkoop, maar je hebt er gelukkig ook niet al te veel van nodig. Hij werd geleverd in de bovenstaande verpakking met een briefje dat ze gebruik maakten van restproducten om verspilling tegen te gaan. De fles was in ieder geval heel. We eten in het weekend dus als de Romeinen, Spaghetti con la colatura di alici. Mocht u hier na zondag niets nieuws vernemen, is er iets echt verkeerd gegaan.
Bron:https://eetverleden.nl/garum/

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

20 Comments

 1. Frank-103

  Het is de vraag of je dan indirect door het coronavirus aan je einde bent gekomen, zonder dat virus had je gewoon naar de McDonalds geku nd voor een onsmakelijke maaltijd, maar dan had je geen dodelijke voedselvergiftiging opgelopen. Heel hachelijk is dit!

 2. Ha die Sjoerd,

  nou… daar ben ik super benieuwd naar!
  Had gisteren een kant-en-klaar maaltijd en die was me toch zout!! Brrr…
  Gebruik maar niet teveel, denk ik!

  Groetjes!

 3. Op onze rondreis door Vietnam, een aantal jaren geleden, hebben we een fabriekje van vissaus bezocht. Een soortgelijk verhaal als de garum zoals ik het me herinner. Het wordt in veel Aziatische landen in de keuken gebruikt en ongetwijfeld ook in de Nederlandse Chinees-Indische restaurants. Een goede kans dus dat eenieder die wel eens bij de “Chinees” wat afhaalt het al gegeten heeft.

 4. Dan moet je als je het goed wilt doen het afgierwater van de pasta ook gebruiken in je saus. Veel mensen doen dat niet maar het maakt je saus echt veel lekkerder.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.