Schlumbergera
Schlumbergera

Schlumbergera

De Schlumbergera ofwel de lidcactus is in de winkel vaak te koop als kerstcactus en als paascactus. Zo is wat u hier ziet van oorsprong ook begonnen als kerst- of paascactus. Maar na enkele jaren zijn ze langzaam naar elkaar toegegroeid en dit jaar voor het eerst bloeien ze allemaal samen. Hebben uiteraard ook dezelfde omstandigheden om zich te ontwikkelen. Toch zit er tussen deze cactussen een behoorlijk leeftijdsverschil. De oudste zal een jaar of acht/negen oud zijn en de jongste een jaar of vier. Ze staan zomer en winter achter op het terras (zonder verwarming, maar wel beschut).
Volgens mij is het een Schlumbergera Truncata. Deze soort is een van de ouders van de kerstcactus. Deze soort wordt in Brazilië de meibloem genoemd. Bij ons bloeit deze plant van november tot december. In Brazilië groeit de plant in het Atlantisch Regenwoud op hoogten tot circa 1000 meter en bloeit in mei. Waarschijnlijk zijn deze cactussen bij ons dus terug gegaan naar de status van de ouders, bloeien in mei.

Als het regent in mei is april voorbij

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

23 Comments

 1. logbankje

  De Schlumbergera ofwel de lidcactus had ik ook in de woonkamer en hoe minder je er aandeed hoe mooier het resultaat. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op het log Bankje voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

 2. Ik scheld ze altijd uit voor lidcactus maar ik begrijp dat jij als man liever geen associatie oproept met zijn vrijwel droogstaande plant. De plant staat er immers om bekend te bloeien uit armoede, hoe beter je bent in verwaarlozen hoe uitbundiger de bloei. 😉

 3. Prachtig, ik heb er nu ook eentje, die erg ging rimpelen, die heb ik maar wat water gegeven waar ik eerst dacht moet niet, toen ging ze ineens weer bloeien, buiten laten staan kan bij mij helaas niet, dus staat ze in een andere kamer, omdat ik het anders teveel water geef, hahaha

  Echt wonderschoon deze, en bijzonder dat ze dus de natuur weer gaan volgen zo, we hebben dan ook alweer warm weer gehad, dat werkt ook mee.

  X

 4. Ha Sjoerd,

  wat leuk… die verschillende kleuren.
  Die lidcactus van mij moet meer dan 40 jaar oud zijn.
  Heeft dit jaar nog niet gebloeid.
  Ik heel treurig…

  Ga ik net even kijken… wat denk je? Knopjes!!
  Ik heel blij…

  Groetjes, Marlou

 5. Goede morgen Sjoerd, ik heb er eentje die al behoorlijk op leeftijd raakt. Toen ik eens in 1969 of 1970 een dag bij mijn zus was, moest ze nog even bij een vriendin de planten water geven en daar was een stukje van de lidcactus afgebroken, dat heb ik toen meegenomen en die is inmiddels behoorlijk uitgegroeid tot een volwassen plant en staat regelmatig in bloei. Voor mij een ideale plant, want die geven er niet om wanneer ze af en toe worden verwaarloosd .
  Ik wens je een fijne maandag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.