Mooi Hè…
Mooi Hè…

Mooi Hè…

Wie zoekt zal vinden. Deze week kwam ik dit plantje tegen op de weblog van Catherine. Het sprong er voor mij echt uit en kon het niet nalaten om te vragen wat het was. Het bleek te gaan om boerenwormkruid, en eerlijkheidshalve zei me dat helemaal niets. Ze stuurde ook nog een link mee die aangaf dat het in Nederland geen vreemde plant is en vaak voorkomt op taluds van spoorwegen, nieuwe aanplant, en omgewoelde aarde. Gisteren reed ik toevallig langs een stukje van de nieuw aangelegde buitenring parkstad en opeens in het voorbijrijden zag ik het staan. Hebbes, en met een toegift die ik maar even heb laten zitten.

Boerenwormkruid, Tanacetum vulgare L., is een in pollen groeiende opvallende soort uit de Composietenfamilie. Ze valt vooral op door de tot 1,3 cm brede schijfvormige hoofdjes met alleen gele buisbloemen. De plant is boven in de bloeiwijze vertakt en de vele in een tuil staande hoofdjes lijken een groot scherm te vormen. Daardoor valt bloeiwijze goed op en trekt insecten aan die voor bestuiving en vervolgens bevruchting zorgen.
© Flora van Nederland

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

22 Comments

 1. En giftig voor Paarden… echt Sjoerd? Deze kende jij niet? Uhhhh 😉 Ja, het is de tijd, en als ik ze in een wei zie staan met paarden denk ik uh oh… op andere plekken is het prima.

  X

 2. logbankje

  Wat leuk om je informatie te vinden via een weblogger, maar daar doen we het ook voor.
  De bloem en Bij maken me blij. Hans

  Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 3. marlouwitzelgmailcom

  Ha Sjoerd,

  ja… Boerenwormkruid… dat ken ik goed.
  Ik pluk elk jaar wel een mooie bos.
  Staat hier verderop zo ontzettend veel, dat het wel kan.

  Dagdag!
  Ik ga alpenbloemtjes plukken.
  Tot later!

  Marlou

 4. Goede morgen Sjoerd, ja soms zijn ‘onkruiden’ mooi om te zien en het boerenwormkruid was ook nuttig en werd gebruikt als medicijn, maar dat heb je dus ook al gehoord aan je tekst te lezen. Fijne vrijdag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.