Gevonden in de bodem (U2)
Gevonden in de bodem (U2)

Gevonden in de bodem (U2)

bVision & Photography

In de bodem op zoek naar het Romeinse en latere verleden van Heerlen, Coriovallum in Romeinse tijd.

De binnenstad van Heerlen gaat op de schop voor het aanleggen van enkele leidingen om diverse gebouwen aan te sluiten op het mijnwaternetwerk. Dwars door Heerlen langs het Thermenmuseum, het oudste gebouw van Nederland, wordt gegraven. En dus een ideale gelegenheid om naast het leggen van de leiding ook te kijken of er geen resten worden gevonden uit het verleden van Heerlen. Ze graven door het Romeins Kwartier, daar waar al eerder Romeinse vondsten zijn gedaan en daar waar vroeger de Romeinen woonden en werkten. Alles gebeurd onder archeologische begeleiding, een mooi project voor Marthe Donders(RAAP). Buiten op de parkeerplaats van het Thermenmuseum is een kleine werkplaats ingericht om deze (en andere) vondsten te reinigen (van zandresten en verontreinigingen te ontdoen), te wegen, te catalogiseren en de data op te slaan. Niet alles wat gevonden wordt is uit de tijd van de Romeinen, het meeste komt logischer wijze uit latere tijden, tot stukjes servies met de opdruk Société Céramique Maestricht toe. De werkzaamheden zijn voor publiek toegankelijk(Di en Do) en eventueel is er ook de mogelijkheid om hiermee als vrijwilliger zelf mee aan de slag te gaan. De werkzaamheden duren nog tot einde augustus.

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

20 Comments

 1. Kakel

  Ik heb bewondering voor de mensen die met kwastjes de grond onderzoeken. Ik heb er het geduld niet voor en zou de schop pakken (-: Het blijft fascinerend wat er in de grond wordt gevonden. Overal en altijd.

 2. Wat een rijkdom aan schatten zullen wij nog aantreffen onder de grond ! Met al die artefacten en stille getuigen leren wij onze geschiedenis en verleden beter en beter kennen. Vandaag de dag wordt er ook veel aandacht besteed aan de gesproken geschiedenis. Natuurlijk primeren betrouwbaarheid, juistheid en volledigheid hier ook. In de Société Céramique Maestricht werkte twee zussen van mijn betopa tot zij in 1920 verhuisden naar Strijp – in 1921 geannexeerd bij Eindhoven – om bij Philips te werken onder betere omstandigheden. Mijn betopa werkte bij Regout als glasblazer.

 3. Heel eerlijk? Het lijkt mij vreselijk om zo voorzichtig te moeten graven, wensen dat je iets vindt, maar vaak ook niks… en zo wel is het mooi mee genomen, maar echt… dat geduld heb ik niet, dus echt respect voor al die mensen die dit wel kunnen 😀

  X

 4. Om dar als vrijwilliger mee te scharrelen zal je toch wel iéts moeten weten van dat soort dingen. Je ziet het steeds vaker dat op een bouwterrein de bodem eerst helemaal onderzocht wordt op bodemschatten.

 5. marlouwitzelgmailcom

  ha Sjoerd,

  jaaa… soms zie je ze op oude plekken heel voorzichtig met een kwastje over een klein stukje bot of steen poetsen.
  Ik blijf altijd even kijken wat er te zien is.
  Een tijdje terug hier op de Botermarkt een graf van een paar nonnen van toen daar honderden jaren geleden een klooster was.

  Ook wel een beetje luguber…

  Groetjes!

 6. Ik ben ook ooit eens archeologische bezig geweest. Erg leuk voor een tijdje maar uiteindelijk begon het ook te vervelen. Leidingen aanleggen, ik weet nog hoe het hier ging. Heel de straat eruit voor een paar maanden.

 7. Komt me bekend voor. Onze straat is ook helemaal uitgebroken (tot 4 meter diep) en ook daar vordert alles langzaam omdat archeologen tussenin werkzaam zijn, bij vondsten. Intussen zijn ze ongeveer een jaar bezig…, kunnen we al die tijd ook niet in onze garages…
  Lie(f)s.

   1. Frank-103

    Heel boeiend die opgravingen, hoewel ze natuurlijk nog interessanter zouden zijn als de oude Romeinen per trein waren gekomen ipv per voet of paard.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.