Het mijnspoorpad (1)
Het mijnspoorpad (1)

Het mijnspoorpad (1)

Als er een gebeurtenis is in het zuiden van Limburg welk een stempel heeft gedrukt op de Limburgers dan is dat wel het mijnverleden. Als een zichtbaar lint voerde vroeger de spoorlijn van de mijn Hendrik in Brunssum, via de Mijn Emma in Hoensbroek via Nuth, Schinnen, Geleen naar uiteindelijk de haven in Stein. De huidige jeugd heeft van dit alles weinig weet en omdat levendig te houden is het mijnspoorpad aangelegd. Van Hoensbroek naar Schinnen kun je over het voormalig mijnspoor lopen en fietsen. Er zijn banken in stijl aangebracht en er staan op diverse plaatsen mijnspoorpalen met aan de voorzijde veelal en prentje met een vraag en op de achterzijde een antwoord. Een van die vragen is de volgende, maar er zijn er nog veel meer.

Weet u waarvoor de mijnlamp diende.

Het antwoord is makkelijk toch, of niet. Zo’n lamp geeft licht, vooral in ondergrondse gangen is dat wel handig. Maar dat is niet het goede antwoord. De mijnlamp diende voor de veiligheid van de mijnwerkers. Met deze lamp kon je namelijk het gevaarlijk mijngas aantonen, of als de lamp uitging, het gebrek aan zuurstof. Voor licht was deze te onhandig, daarvoor had men een elektrisch lampje, voor op de helm. Voordat de mijnlamp er was nam men een kanarie mee de gangen in, ging die dood betekende het voor de mijnwerker wegwezen….

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

19 reacties

  1. Frank-103

    Ik ben wel in grotten geweest, maar een mijn 700 meter de grond in spreekt me minder aan. Dat doet me altijd denken aan mijn 2 collega’s die op 11 september 2001 in de rij bij de lift van het wtc stonden om naar de uitzicht-etage te gaan, toen plotseling het plafond omlaag kwam.

  2. Ohhhhh zo, ik vroeg mij al af, ze hadden toch een lichtje op hun helm? Maar de kanarie is vervangen gelukkig vroeger al voor deze lamp. Inventief en een stuk meer diervriendelijk. Van de kanarie wist ik wel overigens.

    Ik weet niet of je Netflix hebt, er staat een super zoete serie op, “when calls the Heart”, maar die gaat over een dorpje waar mijnwerkers leven en werken, en die mijn stort in aflevering 1 al in… Vanuit die serie, weet ik het van de kanarie, en of het klopt verder hoe die explosie is gebeurd? Heb ik dan weer geen weet van…

    Het speelt zich af in het oude Amerika, dus kostuum drama.

    x

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.