Spanning in Tzum…
Spanning in Tzum…

Spanning in Tzum…

bVision & Photography

Spanning in Tzum… Nooit van gehoord, was mijn eerste gedachte. Waar in hemelsnaam mag dat liggen. Het ligt ten noordoosten van Sneek, ten noorden van Bolsward en ten zuidoosten van Franeker. Maar zelfs de beschrijving zegt me niets. Maar gezien de foto’s van Morgaine van Morgaine’s Passions, hebben ze er in ieder geval een trafohuisje en spanning. Iets verderop staat zelfs een betonbloktrafo… Volgens de verhalen hebben zelfs de Romeinen hier gekampeerd en bestaat het vanaf ca 600 voor Christus. Dit stukje land behoord in ieder geval aan het buurtschap Laakwerd toe. Voor degene die wat toe wil voegen kan dat uiteraard in de reacties…

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

14 Comments

 1. frank-103

  Saai huisje eigenlijk, tot je bedenkt dat de oude Romeinen het misschien al rond het jaar 0 daar hebben gebouwd, naast dat betonplatenweggetje. Of dat de Romeinen die weg daar hadden gedacht zodat het trafohuisje er decoratief naast geplaatst konden worden, soort vooruitziende blik.

 2. Allemaal interessant. Vooral de bijdrage van Morgaine. Zo leren we allemaal iets bij. Of ik daar ooit zal komen valt te betwijfelen. Dat huisje staat daar wel eenzaam te staan maar zal er wel niet van wakker liggen.

 3. Goede middag, Ik ken wel Tzummarum is dat hetzelfde plaatsje ? Of ligt dat daar in de buurt. Mijn man een geboren stadjer (Groningen) had destijds een kennis die daar woonde. Omdat hij niet meer leeft, kan ik het ook niet meer navragen of dat hetzelfde plaatsje was.
  Een fijne zondag nog verder, we zijn al over de helft van de dag, maar de zon schijnt nog steeds, dus gewoon genieten.

 4. Dit is dus ook heel onbekend bij mij maar door jou en Morgaine maar ook door John weer heel wat bijgeleerd. Ook bedankt voor je mooie reactie’s op mijn blogs en ja de watermolens hebben ook wel iets speciaals. Wens je mooie zonnige dagen toe.Groetjes, Tine

 5. Whahahahaha ja, ik vind dit het meest leuke om te doen, juist die huisjes in de middle of nowhere, en voor marjolein, het is de toegangsweg naar de boerderij.

  De geschiedenis hier, is soms echt dat je denkt… het zat in Nijmegen, maar hier dus ook! Hier eerder en meer de Vikingen, dat vergeten we nogal eens… het enige wat ik kan toevoegen, is dat ik bijna weer in Lollum ben, waar de loods staat waar Liefste met regelmaat vriend Roel helpt of zelf wat projecten maakt wat groot is. Daar is alles aanwezig aan apparatuur van groot tot klein. En ja, toen, mocht ik mee, fiets op de auto en hoppa, lekker de dorpjes verkennen dus 😉

  Oh trouwens, via tv, weet ik!!! Dat in Tzum kinderen na de tweede wereldoorlog zijn opgevangen om bij te komen… Vele boeren daar hebben de kinderen uit Amsterdam met name, dat zat in Verborgen verleden ergens, kwamen ze in Tzum uit, omdat een familie lid daar terecht kwam tot hij of zij weer op orde was, gezond en wel, en weer terug keerde naar Amsterdam… misschien is dat nog via google te vinden?

  https://geschiedenisvanzuidholland.nl/nieuws/gelezen-naar-de-boeren-kinderuitzendingen-in-de-hongerwinter

  Ik weet het echt niet meer, maar ik dacht wel, nou jaaaaaaaaa, er werd ook vertelt dat men dan per boot overging, en de kinderen in het ruim moesten verblijven, stiekem over werden gebracht, en er was er eentje die heel veel kinderen opving, een boerin, iedereen noemde haar mem…

  X

 6. Spannend…!
  Helemaal bij zo’n weggetje, waar geen gemotoriseerd verkeer mag komen en het niet gemotoriseerd verkeer niet harder mag dan 60 km per uur mag.
  Wie zou dat komen controleren… 🙂
  Fijne zondag Sjoerd.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.