Valkenburg – Fransche Molen
Valkenburg – Fransche Molen

Valkenburg – Fransche Molen

bVision & Photography

Na het maken van de bovenstaande foto van de Fransche Molen in Valkenburg aan de geul, liep ik eens naar het pand toe. Het staat helemaal leeg, maar ik neem aan dat gezien wat bouwmaterialen aan de binnenzijde en het aan de andere kant liggende redelijk intacte waterrad, er renovatiewerkzaamheden plaats gaan vinden. Terwijl ik rond aan het kijken was zag ik bij de deur van de handel in kruidenierswaren de onderstaande betonnen voetplaat liggen. Een mooie entree van dit pand, een beetje luguber om ze bij de voordeur te begraven, maar toch. De plaat bevat volgens mij de volgende tekst (voor taalpuristen):
Hier ligt begraven Lins Troien ende Elizabeth Iegers.
Hy staerft int jaer 16 ende zy staerft int jaer 16.
Bidt Godt voor die Zyelen.

Ik heb nog even gezocht, maar kon er niets meer over vinden.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

18 Comments

 1. logbankje

  De Fransche Molen heb ik wel eens gezien, dacht ik.
  Moet niet te lang leeg staan is niet goed voor een gebouw.
  Zeker bijzonder om voor de deur te worden begraven, vast moeite met afscheid nemen van de woning.
  Tegenwoordig mag dit niet meer. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 2. Ria van Felius

  Ik vind het wel mooi zo’n grafsteen op de grond in kerken zie je het toch ook vaak en ik zag al eens dat er van een geruimd kerkhof van de stenen een pad werd gemaakt, ook mooi en zo leven ze toch nog even voort al weet niemand meer wie het waren.

 3. Dit zou weleens een prachtige historische roman kunnen worden, maar ja, dan zul je wel de archieven in moeten, ik weet nu, dat het eventueel vrij is om te zoeken in de archieven als een persoon langer dan 100 jaar geleden gestorven is…

  X

 4. Goede morgen Sjoerd. Zou er bij de gemeente ook helemaal niets over deze twee te vinden zijn? Misschien in oude archieven. Het is wel een integrerend vraagstuk. Soms werden trouwens oude grafstenen hergebruikt als bestrating wanneer een kerkhof geruimd werd. Maar dan zou men de tekst toch naar onder hebben gelegd neem ik aan. Ik zou niet graag elke keer bij het naar binnen gaan over of vlak langs een graf moeten lopen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.