Spanning bij het gemaal van Urk
Spanning bij het gemaal van Urk

Spanning bij het gemaal van Urk

bVision & Photography

Morgaine van Morgaine’s Passions stuurde foto’s van het gemaal in Urk met twee huisjes, een trafohuisje en het andere huisje, staat hier niet op, maar was een pomphuisje voor de tank die ernaast stond. Nu vind ik dit pomphuisje eigenlijk beter dan het betonnen trafoblok, maar het gaat tenslotte over trafohuisjes. Morgaine had hierbij het volgende verhaal:
Hoi Sjoerd. We starten bij het Gemaal van Urk, omdat we daar heen wilden voor compleet iets anders. Het dijkje namelijk wilden wij op om een oud schip, die ik even voor jou tussen de foto’s heb gezet, wilde fotograferen maar dan dan even goed zonder ander ruis erop van schepen of touwen aan de andere kant. Het bleek, eigenlijk een gesloten stuk te zijn, en liefste zag dat het open was, ik ben dan voorzichtig, eigen terrein immers maar hij stuurde mij, ga maar ik blijf wel even hier. Er stond een deur open, ik maakte een foto van het gedicht en daaronder zag ik ineens de mannen staan, die eigenlijk naar mij toe wilden komen, maar de camera zagen en ja…, ze lieten mij mijn gang gaan wat dan voor jou ook weer geluk mee brengt…, de foto’s. Tot zover het verhaal van Morgaine
Het gemaal heet eigenlijk het gemaal van Vissering en pompt water uit de Urkervaart naar het IJsselmeer. Het heeft een maximale capaciteit van ca. 2320 m3/min. Wat velen niet weten is dat dit gemaal als enige in Nederland ook elektriciteit kan leveren via de gasmotoren van de pompen als het geen water hoeft te verplaatsen, en dus ook een kleine elektriciteitscentrale is.

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

  1. Het gedicht en het schip waarvoor ik ging, doen het hem. Het was wel even leuk eigenlijk, te weten dat ik er nu tegenover geslapen heb, deze zomer op een schip, toen moest ik alweer terug denken aan deze trip. 😉

    X

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.