BW-Conversie(2) – Utrecht
BW-Conversie(2) – Utrecht

BW-Conversie(2) – Utrecht

bVision & Photography

Vorige week had ik het over conversie van een kleurenfoto naar zwart/wit en dat het terugdraaien van de verzadiging en geheel verkeerd beeld oplevert. Om dit te verduidelijken heb ik een kleurenwiel in de foto gezet en deze daarna door de kleurverzadiging weg te halen om gezet naar zwart/wit. De foto is nog redelijk, maar waar zijn mijn kleuren in het wiel naartoe. De kleuren hebben allemaal dezelfde grijswaarde gekregen en het is daardoor ook een pure gok om op basis hiervan weer kleur in de foto aan te brengen.

bVision & Photography

De methode die ik heb toegepast is wat moeilijker uit te leggen, maar geeft wel een beter beeld en meer contrast in de foto. Hierbij vervang je elke kleur door een mate van zwart (en nee, niet door de zwart/wit layer van PS2020). Dit is heel mooi te zien in het kleurenwiel. Overigens zijn beide methoden non destructive. De originele foto blijft behouden doordat ik in lagen werk. De “echte methode” kan ook worden uitgevoerd in iedere kleur die je wil, dat vergt geen extra laag of inspanning. Voor mij is deze methode alleen bekend in Photoshop, degene die dit wil doen en niet weet hoe het uit te voeren wil ik het psd bestand wel toesturen. Ik zal eens gaan zoeken of ik het verschil bij een kleurrijke foto nog beter kan laten zien.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

21 Comments

 1. Ik gebruik dat amper, ja op instagram eventueel maar daar zit het er al in, 1 klik en hop zwart wit, hahaha

  Dit gaat mijn pet te boven, als ik echt in zwart wit wil, zet ik mijn camera wel op die stand, dan is het klaar.

  X

 2. Leuk, dat kleurenwiel laat heel duidelijk zien wat je bedoelt . De tweede zwart/wit foto is helderder maar alleen daaraan zou ik toch niet het grote verschil gezien. Niet dat ik nu weet hóe ik het zou moeten doen. Ik werk altijd in psp, ook daarin werk ik met lagen maar ik doe vrijwel nooit iets serieus met foto’s,
  Er kan ook wel iets met kleurverzadiging gedaan worden, gebruik héél zelden. Maar begrijp ik nu ongeveer goed dat ik de kleurverzadiging dan voor iedere kleur apart zover mogelijk uit moet zetten? ….. Mwah… ik heb dat eigenlijk nooit nodig maar ik ga toch eens snuffelen in psp wat er gebeurt als ik daarmee ga knoeien, gewoon voor de leut.

  1. bvision

   dat klopt, maar dan maak je er zwart/wit van en draai je niet de verzadiging terug van de kleurenfoto. Photoshop programma’s zijn in dat opzicht een stuk intelligenter geworden. Maar doen dit op een andere wijze. Deze komt ook nog aan bod.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.