van GMS naar beter(2): De Schandelermolen.
van GMS naar beter(2): De Schandelermolen.

van GMS naar beter(2): De Schandelermolen.

bVision, de naakte waarheid, met af en toe een korreltje zout

bVision & Photography

GMS is een buurt ik de gemeente Heerlen. GMS staat voor Grasbroek, Musschemig en Schandelen. Het is een van de oudere buurten in Heerlen en dank zijn bestaan grotendeels aan de voormalige Mijn Oranje Nassau l (ON l). De wijk heeft lange tijd geleden onder de mijnsluitingen, verpauperde en ging bijna ten onder aan geweld en drugs. Mijn door diverse initiatieven krabbelde de wijk langzaam uit een diep dal en is daar nog steeds mee bezig.
De positieve stad had had een idee om de waardevolle, kenmerkende gebouwen uit de wijk aandacht te geven en een wandelroute langs deze gebouwen te maken. Vanuit Bekend met Talent en met medewerking van bewoners uit de wijk werden de gebouwen getekend als illustratie, voorzien van een gedicht en een link naar een website en dat alles gedrukt op een (verkeers-)bord. ieder gebouw heeft een eigen ontwerper die zowel de tekening als de teksten gemaakt heeft. De borden werden m.m.v. de gemeente Heerlen door ons geplaatst op lantarenpalen bij het gebouw.
Vandaag zien we de derde in de reeks, een ontwerp van mijzelf.
De Schandelermolen lag aan de weg van Heerlen naar Sittard en was de vierde molen aan de Caumerbeek. De molen was oorspronkelijk eigendom van het geslacht van Schaesberg en wordt voor het eerst vermeld in een archiefstuk uit maart 1563. Het maalwater werd verzameld in twee grote vijvers die in elkaars verlengde lagen en door een sloot met elkaar in verbinding stonden. Tot 1907 had deze molen een houten waterrad waarna het vervangen werd door een ijzeren waterrad van de Broekmolen uit Slenaken dat geheel overdekt was. In 1956 werd de molen buiten gebruik gesteld wegens een gebrek aan water. Het schoepenrad werd niet veel later verwijderd waardoor de ombouw van het molenrad ook vrij snel instortte. Bij latere restauraties zijn de sporen van deze ombouw geheel verwijderd. Het oorspronkelijke molengebouw en molenaarshuis werden intact gelaten.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

20 Comments

  1. als er mensen wonen mag dat zeker goed onderhouden worden, waar die wijk ook ligt!
    Je hebt een mooie tekening gemaakt,
    mijn zoon is nu ook bezig met zo’n tekeningen, ik sta altijd versteld hoe mooi het is als je het zelf maakt
    -Een @->- voor jou.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.