Murals Parkstad – Heerlen Mijnmuseum
Murals Parkstad – Heerlen Mijnmuseum

Murals Parkstad – Heerlen Mijnmuseum

bVision, de naakte waarheid, met af en toe een korreltje zout

Een mural kun je het wellicht niet noemen, het is eerder een wand bedekking. Een kniesoor die daar aan denkt. Waar u hier tegenaan kijkt is een kübel of kiebel, een soort zinken afval emmer waar de mijnwerker zijn behoefte op deed. Je kunt je voorstellen dat er ondergronds in de mijnen geen toiletten waren. Soms waren er ook geen kübels in de buurt, dan werd het op de platte schop gedaan, en daarna op de kolenband gegooid of in een geroofde mijngang, dan hadden de collega’s van de volgende schicht er ook nog wat van. Geloof me, het werk was hard en zwaar, maar er werden best nog wel vaak geintjes uitgehaald. En dan mag u raden waar dit gebouwtje voor dient…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

18 Comments

  1. Het meest logisch lijkt me een toilethuisje al kan ik geen deur ontdekken. Bij jou verhaal over plagerijtjes onder de mijnwerkers moest ik aan een verhaal van mijn vader denken uit de tijd dat hij doodgraver was. Dat hield in dat hij de kuilen moest graven en het begraafplaats groen onderhouden, even als de baar in het graf laten zakken. Ook daar had men zo z’n grappen om de dan gewijde sfeer onderling op te leuken en werden de einden van de baar wel eens met mest ingesmeerd waarbij lachen natuurlijk uit den boze was.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.