Murals Parkstad – Vista College – Yasja Ligtelijn
Murals Parkstad – Vista College – Yasja Ligtelijn

Murals Parkstad – Vista College – Yasja Ligtelijn

bVision, de naakte waarheid, met af en toe een korreltje zout

bVision & Photography

Ik weet nog dat vroeger een MTS was, maar tegenwoordig heet dat schijnbaar anders, het Vista college in Heerlen aan de Schandelermolenweg. Daar ben ik destijds gestart met de allereerste opleiding in de Procestechnologie. Daarmee ben ik destijds na mijn diensttijd ook meteen mee aan een baan gekomen. Maar goed, dat even tussendoor. De murals die u hier vandaag ziet zijn op verzoek van de afdeling Techniek van dit college gemaakt door Yasja Ligtelijn van Studio Yasja Het geeft in ieder geval weer waar je allemaal voor kan leren aldaar. Ik vind het in ieder geval een mooie Mural.
N.a.v. mijn vraag gisteren: Bruinkool is een tussenstadium in het vormingsproces van steenkool. Worden druk en vooral temperatuur nog hoger, dan zal bruinkool veranderen in steenkool. Wederom komen water en koolstofdioxide vrij. Steenkool bevat dan ook nog maar ongeveer 10 % water en heeft een nog hoger koolstofgehalte dan bruinkool (bron: geologievannederland.nl). In Nederland werd bruinkool o.a. gewonnen in dagbouw in de groeve van Carisborg. Voor steenkool moet je de diepte in, dat werd dus in de mijnen gewonnen.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

19 reacties

  1. De murals zijn zeker mooi geworden.
    Er is niks met een technische opleiding, men kijkt er nu anders tegen aan.
    Vroeger leerde je een echt vak zei men en eigenlijk is dat nog zo.
    Mijn jongens doen het goed. Hans

  2. Wat een geweldig mooie murals! En helemaal op zijn plek daar.

    Wat de bruinkool en steenkool betreft, is er hier en daar toch wel wat blijven hangen van mijn schooltijd. Dat er in ons land nog bruinkool wordt gewonnen, is nieuw voor me. Weet je ook waar dat nog voor gebruikt wordt?

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.