De Caumermolen
De Caumermolen

De Caumermolen

bVision, de naakte waarheid, met af en toe een korreltje zout

In Heerlen ligt de bron van de Caumerbeek (Caumer oorsprong Kalde Born – koude bron), een zijtak van de Geleenbeek die in Hoensbroek achter het kasteel, uitmondt in de Geleenbeek. In het dal van de Caumerbeek vinden we de Caumermolen (foto), een banmolen uit 1371, waar de bewoners van Heerlen verplicht hun graan moesten laten malen. De molen is in bedrijf geweest tot halverwege de vorige eeuw. Wegens gebrek aan water is daarna ook het waterrad verwijderd. De molen maakt ook deel uit van de geschiedenis van de Bokkenrijders. Na diefstal van een paar zakken graan in 1772 werd een Heerlenaar gearresteerd die nogal loslippig was na foltering en de namen doorgaf van verschillende complicen. Het leidde tot een golf van arrestaties waarbij uiteindelijk zo’n 180 vermeende Bokkenrijders de dood vonden… Dat zou je niet verwachten als je hier langs loopt.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

20 Comments

  1. Goede morgen Sjoerd, het lijkt zo’n vredig plaatje maar dat is dus ooit wel eens anders geweest. En ja na foltering zal iemand wel elke naam die hij/zij kent uitroepen om het maar te laten stoppen. Op die manier hebben vele onschuldigen hun eind gevonden. Gelukkig leven we niet meer in die tijd. Ik wens je een fijne maandag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.