De Mulderplas
De Mulderplas

De Mulderplas

bVision, de naakte waarheid, met af en toe een korreltje zout

bVision & Photography

Het lijkt gek als je naar deze foto’s kijkt en de foto’s van gisteren, van de muldermolen erbij neemt. De originele muldermolen stond hier midden in de plas waar toen de Geleenbeek doorstroomde. Ofwel midden in het Geleenbeekdal. De molen was een erfstuk uit ca 1380 en is verdronken in de sjlaam van de koel. het afvalwater van de kolenwasserijen van de staatsmijn Emma loosden hier het kolenslib dat zich afzette tegen de schoepen van de molen en door verzakking van de molen zakte deze langzaam in de grond en in het slib. Door de staatsmijnen werd aan de rand van de slikvijver een nieuwe molen gebouwd als compensatie voor de oude en dat is de molen van gisteren. Na de sluiting van de mijnen is de slikvijver geheel gesaneerd en gedempt met puin van de sloop uit diezelfde mijnen. Er ontstond een mooie vijver en een ingericht stukje nieuwe natuur wat inmiddels geheel volgroeit is. Je kunt er lekker wandelen en later uitrusten bij de Muldermolen of in het proeflokaal van de Alfabrouwerij. De vis doet het prima in de vijver en de visvereniging is daar blij mee. Het sluit aan bij het stukje natuur aan de achterzijde van de Alfa brouwerij en de Geleenbeek stoomt in volle glorie aan de achterzijde hieraan voorbij. Iedereen blij dus.

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

17 Comments

  1. In ieder geval beter iets dan niets want échte natuur hebben we nog nauwelijks in Nederland, het meeste is aangelegd. Een mooi stukje zonder de molen die we ook twee logjes terug niet zien 😉

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.