Trafohuisjes: Sneek aan de Prins Hendrikkade
Trafohuisjes: Sneek aan de Prins Hendrikkade

Trafohuisjes: Sneek aan de Prins Hendrikkade

bVision, de naakte waarheid, met af en toe een korreltje zout

Op vakantie in Friesland vond Ferrara dit mooie huisje versierd met Grote Pier (Grutte Pier) in Sneek. De Mural van deze Friese verzetsheld, Grutte Pier is aangebracht op de deur van het transformatorhuisje van Alliander, in het centrum van Sneek. De kleurrijk geschilderde Fries met zijn wapperende haren en zijn grote zwaard, siert het bakstenen gebouwtje aan de voormalige Noorderpoort.
Ik citeer hier even Wikipedia: Pier Gerlofs Donia, Grote Pier (Fries: Grutte Pier, in de spelling voor 1980 Greate Pier), (Kimswerd, ca. 1480 – Sneek, 28 oktober 1520) was een Friese krijgsheer, vrijheidsstrijder, kaper, zeerover en volksheld. Pier geniet de reputatie van een legendarische krijger en een belangrijke historische figuur in de geschiedenis van Friesland en wordt daarom ook vermeld in de Canon van Friesland. In diverse bronnen worden hem een reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht toegeschreven. Pier en zijn neef Wijerd Jelckama waren de aanvoerders van het rebellenleger de Arumer Zwarte Hoop (Gelderse Friezen) bij de Tweede Belegering van Medemblik in 1517.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

15 Comments

  1. Prachtig trafohuisje, met sierlijke letters PEB.
    Provinciaal elektriciteitsbedrijf zo was het toen. Hans

    @ De Amersfoortse geschiedenis, is erg leuk om te ontdekken.
    Koffie drink ik ook weinig.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.