Trafohuisjes: Zevenbergen
Trafohuisjes: Zevenbergen

Trafohuisjes: Zevenbergen

bVision, de naakte waarheid, met af en toe een korreltje zout

bVision & Photography

Naast het huisje in Terheijden stuurde Bertie van haar weblog Bertiebo me ook een huisje in Zevenbergen (gemeente Moerdijk), nog redelijk nieuw zo te zien, al staat de schoorsteen van de ontluchting een beetje scheef. Het is in ieder geval een huisje, veel beter dan die betonblokjes die je wel vaker ziet. Voor mij is Zevenbergen nog steeds een suikerstad, zie ook het stukje hieronder.
(info Wikipedia):Door de inpoldering van de gebieden rondom Zevenbergen kreeg de landbouw een kans zich te ontwikkelen. Graan, boekweit, vlas en vooral ook meekrap waren producten van deze streek. De laatste bleef tot in de 19e eeuw een belangrijk rol vervullen in de regio, maar door de ontwikkeling van chemische verfstoffen werd ze overbodig en maakte plaats voor de suikerbietenteelt. Van 1858 tot 1987 was Zevenbergen vooral bekend als suikerstad. Op het hoogtepunt telde Zevenbergen vier suikerfabrieken, waaronder de eerste suikerfabriek van Nederland, de Azelma (opgericht in 1858), De Phoenix en de “Dankbaarheid” en later de Coöperatieve Suikerfabriek “Zevenbergen”. Ten behoeve van deze fabrieken werden er spoorlijnen aangelegd om de suikerbieten aan te voeren. Sinds 1854 kent Zevenbergen een spoorwegstation.

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

13 reacties

  1. Nog wel liefst twee deuren bij dit gebouwtje zouden die echt nodig zijn, ik vraag me nu af of die tweede deur in de ‘aanbouw’ er later is bijgezet omdat er binnen iets veranderde. Maar ach zolang het zijn werk maar doet is het prima (misschien een aangebouwd werkhok of iets dergelijks) Een fijne dinsdag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.