Weltermolen
Weltermolen

Weltermolen

bVision, de naakte waarheid, met af en toe een korreltje zout

bVision & Photography

Tijdens de open monumenten dagen was het ook mogelijk een bezoek te brengen aan de Weltermolen in Heerlen. Deze molen uit 1700 is een watermolen die zijn water moet halen uit de molenvijver die ernaast ligt. Velen denken dat dit de visvijver is, maar dat is onjuist, zo wordt hij wel gebruikt. Door de grote droogte van dit jaar kon de molen niet draaien, er zat zo’n 30 cm te weinig water in de vijver, die wordt gevoed door de Geleenbeek. Het is een van de mooiste watermolens in Nederland. het ligt daarnaast ook nog in een schitterend wandelgebied.

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

De voet van de molen staat op Kunrader steen en is waarschijnlijk ouder dan de molen. Deze is nl opgetrokken uit baksteen. Sinds 1925 kon de molen naast het waterrad ook met een elektromoter worden aangedreven, geleverd door de mijnen. Dit omdat de watertoevoer stagneerde door het afpompen van grondwater uit de mijn gangen (overigens ook fataal voor de molens langs de Caumerbeek). In 1945 werd de molen uit bedrijf genomen en raakte in verval. Na een grondige renovatie begin 1980, werden gebouwen, maalwerk en het waterrad gerestaureerd. De huidige eigenaar zorgt voor de instandhouding van molen en gebouwen. Op de foto’s o.a. de laagstaande molenvijver en de maalwerken.

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

16 reacties

  1. hanscke

    Watermolens boeien mij altijd. Het scheppen van water door het rad vind ik een prachtige beweging waar ik altijd een poosje naar moet kijken. Het repeterende karakter trekt mij op de éém of andere manier.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.