Achter het spoor
Achter het spoor

Achter het spoor

bVision, de naakte waarheid, met af en toe een korreltje zout

bVision & Photography

Op mijn roestige zondag was een eens even niet aan het werk, maar naar een heuse première, nou ja een officiele onthulling van de documentaire “achter het spoor”. Met een openingswoord van Jordi Clemens, wethouder cultuur en locoburgemeester van Heerlen werd middag begonnen. De documentaire laat eigenlijk de telloorgang van Heerlen, na de mijnsluiting en de creativiteit waarmee de jeugd langzaam uit dat dal omhoog is gekropen, zien. De wijken/plaatsen achter het spoor waren vrijwel allemaal mijnwerkerswijken waar mensen woonden die van een aardig loon genoten en die plotseling allemaal zonder werk kwamen te zitten. De wijken verpauperde, er ontstond criminaliteit, drugoverlast en ga zo maar door. Langzaam werden initiatieven gestart om alles weer op de rails te krijgen, er ontstonden verbindende elementen door creativiteit en creatieve makers. Sport, Muziek, Street art en andere kunstvormen gaven weer saamhorigheid, wij van achter het spoor komen er wel. Er moet nog veel gebeuren, maar Heerlen komt er uiteindelijk wel. De documentaire was een groot succes. Als afsluiting was er een grandioos optreden van Astro en Domi, zie foto. Het publiek ging gewoon compleet uit z’n dak. Een daverend applaus gaf aan dat de documentaire super was, en veel pijnpunten naar boven bracht.
Note: Het spoor is de scheiding tussen het centrum en de “rijke” wijken aan de ene kant, en de “arme” wijken aan de andere kant. De documentaire was een initiatief van “de positieve stad”.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

15 reacties

  1. Ria van Felius

    Ah, die laatste zin verklaart het. Eerst zag ik de uitnodiging met ‘voel je welkom’. Ik zie dat hier de laatste tijd ook op uitnodigingen, dat ‘voel je welkom’ en ik weet niet waarom maar ik stoor me daaraan. Het klinkt uit de hoogte, zoiets van ‘eigenlijk hoor je hier niet thuis, maar voel je welkom hoor’…..het zal wel aan mij liggen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.