Back in time: C-Mine Winterslag (2)
Back in time: C-Mine Winterslag (2)

Back in time: C-Mine Winterslag (2)

bVision, de naakte waarheid, met af en toe een korreltje zout

bVision & Photography

In 1901 wordt steenkool ontdekt in Genk door André Dumont en ontwikkelen zich 3 steenkoolsites: Zwartberg, Waterschei en Winterslag Waarom As hier niet bijstaat is een ander verhaal. Van de steenkoolmijnen is Winterslag veruit de grootste en bestond naast de bovengrondse gebouwen uit een ondergrondse concessie die naar alle kanten kilometers uitliep. De ontginning begon rond 1917 en in 1988 werd de mijn gesloten. Na jarenlange leegstand en sloop zag de regering in dat het hele complex, althans wat er nog van over was, te behouden en ontstond de C-mine locatie. De C staat hier voor cultuur we praten inmiddels over 2005.

bVision & Photography

De gebouwen waren inmiddels in zeer slechte staat. De hier bovenstaande foto heb ik in 2008 gemaakt en laat zien in welke staat magazijnen en paardenstallen waren geraakt. Op dat moment was men pas begonnen met de restauratie van de schachtblokken en de hoofdgebouwen waaronder de compressorhal. Deze bleek in een nog redelijke staat te zijn, zie de foto hier onder.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

15 Comments

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.