Een voormalig trafohuisje bij Feanwâlden
Een voormalig trafohuisje bij Feanwâlden

Een voormalig trafohuisje bij Feanwâlden

bVision & Photography

Even vooraf, het transformator huisje op de foto’s aldaar bestaat niet meer, het gemaal is gesloopt zoals we inmiddels weten het huisje wordt gebruikt voor informatie over de natuurgebied. Maar we laten de maker van deze foto’s, Jan van zijn weblog Afanja.com eerst zijn woord doen, daar heb ik namelijk weinig aan toe te voegen:
Hey Sjoerd,
Eind januari zat ik wat te sneupen in mijn fotoarchief van 10 jaar geleden. In die tijd hadden we nog wel eens enige tijd echt winter, zo ook in januari 2013. Nadat ik een tocht langs de besneeuwde Waddenkust had gemaakt, reed ik halverwege de middag via kleinere wegen huiswaarts gereden, zodat ik ook onderweg nog wat foto’s zou kunnen maken. Ergens ten noorden van Feanwâlden (Veenwouden) zag ik in een flauwe bocht een trafohuisje aan de linkerkant van de weg staan. Een stukje verderop heb ik de auto even voor een oprit gezet, waarna ik teruggelopen ben om de bijgaande fotoserie te maken. Zo te betrof het een trafohuisje, waar onder hetzelfde dak een klein gemaaltje was ondergebracht. Om de een of andere reden is het er indertijd niet van gekomen om de fotoserie naar je op te sturen. Ik heb ze op jouw site in ieder geval niet terug kunnen vinden.

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

Dat is op zich niet zo erg, maar ik heb de exacte locatie niet meer terug kunnen vinden. Zoals jij op de een van de foto’s te zien is, werd er op dat moment met zwaar materieel gewerkt in het omringende landschap: voorbereidend werk voor de aanleg van een nieuwe weg tussen Drachten en Dokkum ( de Centrale As) en natuurcompensatie t.b.v. de aanleg van die weg. Intussen is het gebied onherkenbaar veranderd, waardoor ik het trafohuisje/gemaaltje niet meer terug heb kunnen vinden. Kijkend naar de sticker die wijst op asbestgevaar, vermoed ik dat het geheel is afgebroken. Mogelijk is zelfs de weg waarover ik reed kort nadien uit het landschap verwijderd.
Tot zover Jan. Samen zijn we er toch uitgekomen, het blijkt het voormalige gemaal van Butefjild te zijn ten noordoosten van de Sippen-finnen. Het omliggende land is omgetoverd tot een mooi stukje natuurgebied.

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

11 Comments

  1. Weet niet of je het trafohuisje hebt geplaats vanwege de verwachte sneeuw, het is wel heel toepasselijk voor het zuiden.
    Inderdaad het bleef in het zuiden witter dan hier, een beetje stuifsneeuw. Hans

    @ inderdaad ben ik heel blij met mijn buren

  2. Ria van Felius

    Mooi en hoe toepasselijk vandaag ook sneeuw. Een transformatorhuisje samen met een gemaal dat gebeurt toch niet vaak denk ik, twee natuurlijke vijanden onder één dak.

  3. Door de sneeuw dacht ik dat de foto vandaag was genomen, niet dus, maar op het moment sneeuwt het nog steeds en er ligt ook al aardig wat in mijn tuin. Fijne woensdag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.