de luchtwachttoren(802) – Annendaal-Posterholt
de luchtwachttoren(802) – Annendaal-Posterholt

de luchtwachttoren(802) – Annendaal-Posterholt

bVision & Photography

Jan van zijn weblog Afanja.com vertoonde op zijn weblog een plaatje van een luchtwachttoren in een nog behoorlijk redelijke staat. Deze torens zijn gebouwd vlak na de oorlog toen de koude oorlog met Rusland begon. De torens waren bestemd om laagvliegende vliegtuigen te detecteren. Maar leest u het verhaal bij Jan maar, die heeft dat mooi verwoord. Ik had zo’n toren nog nooit gezien en Jan maakte me erop attent dat er in midden Limburg ook een paar stonden. De eerste vind u hier, deze staat in Annendaal, gemeente Posterholt. Achter het autocrosscircuit dwars door het veld rijden en dan het bos in. Hij is in heel wat slechtere staat dan die van Jan. En daar komt nog bij dat door een storing in mijn camera het beeld niet helemaal scherp is. Maar Jan ik heb er ene, en nog een andere gevonden maar die bewaar ik voor de volgende week.

Onderstaande afbeeldingen zijn aanklikbaar

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

18 Comments

 1. Pingback: De luchtwachttoren 8L3 in Monfort – bVision.nl

 2. De koude oorlog was een heftige periode.
  Er is toen veel gebouw aan bunkers en toren. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 3. Frank103

  Zulke torens staan hier niet. Wel is er bij Castricum een v1 lanceerplaats in het bos, bij Bergen zijn er restanten van een Duits vliegtuig en ook hier in ons dorp zijn er betonblokken voor flak en zoeklichten uit wo2. Maar uitkijktorens niet.

 4. Mooi dat je intussen ook zo’n bijzonder lichtwachttoren uit de Koude Oorlog hebt gevonden. Deze ziet er inderdaad minder goed uit dan de toren bij Oudemirdum. Maar bij gebrek aan een deur kun je bij die van jou zo naar binnen lopen, dat lukt bij Oudemirdum niet.

 5. Goede morgen Sjoerd, ik dacht dat op die soort torens in deze tijd van het jaar iemand de wacht moest houden om een bosbrand zo snel mogelijk te ontdekken. Maar of dat ooit zo was weet ik niet, misschien dat ik het als kind zelf heb verzonnen. Ik wist er verder helemaal niets van dat blijkt nu weer.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.