Zoek de verschillen bij tante Post
Zoek de verschillen bij tante Post

Zoek de verschillen bij tante Post

bVision & Photography

Ik kan natuurlijk flauw doen en alle mistanden bij tante post aan de grote klok gaan hangen, maar dat is de bedoeling niet, en dat u twee dezelfde foto’s ziet vandaag is ook juist. Buiten het feit dat tante post zijn post niet op tijd meer kan bezorgen, en ik het niet helemaal eens ben met de privatisering van alle diensten, maak ik me daar niet druk om. En die twee dezelfde foto’s zijn niet echt van elkaar verschillend, maar een test met het nieuwe formaat wat ik ga gebruiken om foto’s te presenteren op het web. De eerste foto is in het webp (Weppie) formaat, een voor het web ontwikkeld bestandsformaat, de tweede foto is in het standaard voor web gecomprimeerde JPG formaat, buiten RAW het meest gebruikte fotoformaat. Beiden hebben dezelfde compressiefactor (75%) alleen het webp bestand is veel kleiner. Het scheelt ongeveer 40 procent in bestandsgrootte. Dit zou dus ook sneller moeten laden en het is een extra stap om je website gebruiksvriendelijker te maken.

De vraag is dus ziet u het verschil?

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

19 Comments

 1. Ik zie geen verschil Sjoerd, voor mij beide van goede kwaliteit.
  Ik gebruik JPG, maar er zijn converters naar webp. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 2. Frank

  Wat vooral opvalt is dat de lijnen in de eerste foto “zachter” zijn dan in de tweede. Maar om ze goed te vergelijken zou ik ze beiden ook zonder enige compressie willen zien. Weppie zou dan nog steeds kleiner moeten zijn dan jpeg

 3. Ik vind de de bovenste iets mooier. Kom tot nog toe weining Webp-afbeeldingen tegen. Zelf gebruik ik voor dit soort foto’s jpg die ik op 77%/progressief gebruik. Vaak verklein ik en dat zorgt vaak voor vervaging door middeling. Dan pas ik vaak randen-verscherpen toe. Gemiddeld zijn m’n foto’s in een blog 100 KB en op een fotopagina zonder zijbalk 150. In een blog laat ik nooit meer dan 1 foto zien in het overzicht, andere foto’s komen na een ‘lees verder’. Qua laadtijd scoort de beginpagina behoorlijk goed. Het zijn de (aanroepen naar) reclame-domeinen die laadvertragend werken en dat is prima door de bezoekers op te lossen met een goede addblocker. Mobiel gaat overigens nog beter, daar laat WP veel statische zaken niet zien en passen ze nog meer compressie toe op afbeeldeingen.

  1. Voor de laadsnelheid is het tegenwoordig niet meer zo nodig. Vrijwel iedereen haalt snelheden boven de 50 Mbps. Serverruimte is bij mij ook geen probleem. Van de 3 GB heb ik met 3000 afbeelingen nog geen 0,6 GB verbruikt. Voor het milieu valt er iets voor te zeggen, maar dan scoren foto’s al stukken beter dan een videootje. 1 minuurtje video komt overeen met zo’n 1000 foto’s.

 4. ik heb ze gekopieerd en naast elkaar gezet in fotoshop , en wat ik het eerst zag, zag ik ook op fotoshop, de bovenste is een beetje beter van kleur, maar ik zie het alleen aan de brievenbus
  Een @->- voor U.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.