40 jaar geleden
40 jaar geleden

40 jaar geleden

bVision & Photography

Morgen is het alweer 40 jaar geleden dat de skyline van Gebrook ontdaan werd van de schacht van de voormalige Staatsmijn Emma. Slopers haalde met dynamiet de schacht naar beneden en beroofden Gebrook van dit indrukwekkende laatste mijnmonument. De schacht aan de Akerstraat in Hoensbroek lag hemelsbreed een 300 meter van mijn huis af en lag op het hoogste punt van Hoensbroek. Wat niemand wist, was dat de brokstukken veel verder vlogen dan verwacht werd, Het voormalige pand van de Mijnpolitie, waar op dat moment de AFCENT in gevestigd was werd dusdanig door brokstukken getroffen dat het ook meteen slooprijp was. Ook woningen in Treebeek moesten het ontgelden en een gewonde kon worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij gaf zich niet zomaar gewonnen.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

20 Comments

 1. Er zijn wat kolen naar boven gehaald, ik ben geboren en opgegroeid bij de kolenkachel.
  Het gebeurd wel vaker dat men te veel dynamiet gebruikt.
  Wel jammer dat er een industrieel erfgoed is gesloopt. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 2. Bijzondere herinneringen als je daar zo dichtbij woont.
  Ik moet altijd aan mijn oom denken die naar het verre Limburg trok om in de mijn te werken. Hij stierf voor 70ste aan het stof in zijn longen, na ontelbare opnames in het ziekenhuis – en jaren aan de zuurstoffles.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.