Lichtgas (1)
Lichtgas (1)

Lichtgas (1)

bVision & Photography
We starten even met een paar woorden uit de DBNL*. Dit naar aanleiding van een blog van Hans Bank waar werd gerept over de sluiting van de mijnen in Limburg. Want naast de sluiting van de mijnen en het einde van de kolenproductie, was het ook het einde van de gasvoorziening voor Limburg en andere provincies. De naam gasfabriek zal bij velen nog wel bekend zijn, en ook daar werden (vet)kolen of cokes gebruikt voor de productie van lichtgas
<dbnl>Men heeft een nieuw licht uitgevonden, en dat begint hier meer en meer in zwang te komen; te weten het zogenaamde gaslicht. Op sommige plaatsen wordt te dien einde een groot vuur van steenkolen gestookt, en den damp daarvan wordt door buizen onder den grond tot in of voor de huizen gebracht en bij deszelfs uitwaseming aangestoken. Dit licht is bij uitnemendheid helder en sterk, zich tot op een verre afstand van het gewone licht onderscheidende door eene groote, heldere en steeds flikkerende vlam, die zich met fierheid op zijne pijp verheft en het beste licht van olie of kaarsvet trotseert. (wordt vervolgd)</dbnl>

DBNL – Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren.
Credits afbeelding Advertentie(ca 1880): Archief Amsterdam
Credits afbeelding lichtgas distillatie: Nastasic-Photography
bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

14 Comments

  1. Ha Sjoerd, een leuke herinnering, hoor de liedjes over de mijnen weer in mijn hoofd.
    De gasfabriek, ook in de Zaanstreek en dan werd het gas opgeslagen in een gashouder.
    Wij hadden thuis geen gas, alleen elektra. Hans

    @ veel wandel plezier gewenst.

  2. Frank103

    Bij ons op het dorp was ook een gasfabriek, nooit geweten dat het om gas uit kolen ging, ik dacht aan een reservoir voor gas uit Groningen. Ik heb wel gelezen dat ze in WO2 auto’s hadden die op kolengas reden.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.