Agfa Clack – by Frank
Agfa Clack – by Frank

Agfa Clack – by Frank

De oudere jongere en de jongere oudere, herinneren zich wellicht nog de Agfa Click en Clack camera’s en daarbij de Clibo flitser. Camera’s die in het begin van de vijftiger jaren, in grote aantallen in Duitsland werden geproduceerd. Je zag ze zo vaak, dat deze camera’s naast de Duitse Volkswagen, m.i. wel de Volkscamera’s waren. Ze zijn in zo’n grote aantallen geproduceerd, dat als je er nu naar gaat Googelen, je zoekresultaten vergeven zijn met links naar e-Bay en diverse andere marktplaatsen.

Als mensen het hebben over de beide camera’s dan wordt altijd de Click eerst genoemd en dan pas de Clack. Verkeerd om want de Clack is 4 jaar ouder. De Agfa Clack werd gemaakt vanaf 1954 en is tot 1965 in productie gebleven. Dat was vroeger dus heel anders dan tegenwoordig. De gemiddelde digitale camera is tegenwoordig nog geen jaar meer in productie. De naam van de camera tevens ook zijn type-aanduiding, "CLACK", komt erg overeen met het geluid dat hij maakt als je afdrukt. De camera heeft maar een echte sluitertijd, maar ook een stand dat de lens zolang open blijft als de ontspanknop omlaag gehouden wordt. De belichting kent twee instellingen, een voor bewolkt en een voor zonnig weer. Dit klopt ongeveer met gebruik van 50 ASA film. Het negatiefformaat is/was 6 bij 9 cm, wat 1 op 1 contactafdrukken mogelijk maakt (afdrukken gemaakt door het negatief rechtstreeks op fotopapier te leggen). De lens tekent het beeld een beetje bol. Om toch een vlakke foto te krijgen was de achterwand van de camera ook bol. Daardoor kreeg je met de eenvoudige lens toch verrassend goede foto’s.

Voor de Agfa Clack zijn nog steeds filmrolletjes te koop

Hierbij nog een link naar een site van iemand, die wat van zijn met de Clack gemaakte foto’s laat zien. Vergeet niet dat de grootte van de daar getoonde foto’s ongeveer even groot is als het negatief.

21 Comments

 1. Cluck

  De rolletjes zijn te verkrijgen bij Verschoore, deze zit onder andere in Goes, Middelburg, Breda etc. Deze worden ook ontwikkeld daarzo. Ik heb zelf ook een Clack. Echt leuk!!

 2. Robbertk

  Ik heb er één gekregen bij de erfenis van mijn overgrootmoeder samen met een six-20 brownie D

  Ik zou graag willen weten waar de rolletjes verkrijgbaar zijn voor de clack, ik heb al zitten googlen maar kan het niet vinden.

 3. Ger

  Met interesse het verhaal over de Agfa Clack gelezen.
  Hij is inmiddels ter ziele, maar ik vond bij het opruimen van de zolder een doosje met 6 bij 9 negatieven.
  Weet iemand een adres of manier om er afdrukken van te(laten) maken?

  1. Teun Rosmolen

   Beste Ger,
   Ook ik fotografeerde vanaf 1954 met de Agfa Clack camera,hoewel een veredelde box, waren de resultaten heel aardig.
   Afdrukken van de 6 x 9 negatieven is tegenwoordig heel lastig, 10 jaar geleden kocht je eenvoudig afdrukpapier en ontwikkelaar, maar helaas, het is er nog wel maar veel lastiger.
   Zelf heb ik de meeste negatieven gescand, een beetje betere scanner met bovenverlichting is in staat de negatieven te scannen. De scans nabewerkt met Photoshop of een ander programma geven verbluffende resutaten.Als je ze dan niet zelf afdrukt, kun je de resultaten op een CD zetten en af laten drukken.
   Teun II.

 4. Gaël

  Daar ben ik ook wel benieuwd naar eigenlijk, waar je die fotorolletjes kunt kopen. Ik heb hem vorige week van mijn vader gekregen, hij ziet er nog prima uit.

 5. Gerard

  Jeugdsentiment
  Ik wilde een Click, maar deze was uitverkocht.
  Daarom werd het een Clack.
  Nooit spijt van gehad een geweldig toestel.
  Later kocht ik op een veiling de Click.
  Ook bezit ik de Agfa Box uit 1938 van mijn ouders.
  Zoals ik al aangaf…….JEUGDSENTIMENT.

 6. jack

  Bij de opruiming voor de verhuizing van mijn ouders kreeg ik van mijn vader drie oude camera’s mee. Daar was deze Agfa Clack er eentje van. Ik weet zeker dat deze het gewoon nog doet want hij is er altijd zuinig op geweest.

 7. Henk

  Dit weekeinde op een rommelmarkt in Nederasselt een perfect onderhouden en goed werkende CLACK gekocht. Voor de ronde prijs van 50 cent. Op een kraampje ertegenover een minder mooi exemplaar gezien voor 5 euro. Oek geen prijs voor zo’n nostalgisch juweeltje.

 8. Ik zie het al, mijn vader had een agfa click. Ik herinner mij de discussie op een verjaardag over de clack en de click. Ik was rond de tien jaar en snapte niet waar ze zich druk over maakten.

 9. Ik heb tot eind jaren 70 naar volle tevredenheid regelmatig met de Agfa Clack gefotografeerd. Aan heel wat foto’s uit die tijd bewaar ik goede herinneringen. Het enige nadeel van deze camera is, dat die lellen van negatieven niet in mijn negatiefscanner passen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.