Agfa Clack – by Frank

De oudere jongere en de jongere oudere, herinneren zich wellicht nog de Agfa Click en Clack camera’s en daarbij de Clibo flitser. Camera’s die in het begin van de vijftiger jaren, in grote aantallen in Duitsland werden geproduceerd. Je zag ze zo vaak, dat deze camera’s naast de Duitse Volkswagen, m.i. wel de Volkscamera’s waren. Ze zijn in zo’n grote aantallen geproduceerd, dat als je er nu naar gaat Googelen, je zoekresultaten vergeven zijn met links naar e-Bay en diverse andere marktplaatsen.

Als mensen het hebben over de beide camera’s dan wordt altijd de Click eerst genoemd en dan pas de Clack. Verkeerd om want de Clack is 4 jaar ouder. De Agfa Clack werd gemaakt vanaf 1954 en is tot 1965 in productie gebleven. Dat was vroeger dus heel anders dan tegenwoordig. De gemiddelde digitale camera is tegenwoordig nog geen jaar meer in productie. De naam van de camera tevens ook zijn type-aanduiding, "CLACK", komt erg overeen met het geluid dat hij maakt als je afdrukt. De camera heeft maar een echte sluitertijd, maar ook een stand dat de lens zolang open blijft als de ontspanknop omlaag gehouden wordt. De belichting kent twee instellingen, een voor bewolkt en een voor zonnig weer. Dit klopt ongeveer met gebruik van 50 ASA film. Het negatiefformaat is/was 6 bij 9 cm, wat 1 op 1 contactafdrukken mogelijk maakt (afdrukken gemaakt door het negatief rechtstreeks op fotopapier te leggen). De lens tekent het beeld een beetje bol. Om toch een vlakke foto te krijgen was de achterwand van de camera ook bol. Daardoor kreeg je met de eenvoudige lens toch verrassend goede foto’s.

Voor de Agfa Clack zijn nog steeds filmrolletjes te koop

Hierbij nog een link naar een site van iemand, die wat van zijn met de Clack gemaakte foto’s laat zien. Vergeet niet dat de grootte van de daar getoonde foto’s ongeveer even groot is als het negatief.

21 Comments

 1. De rolletjes zijn te verkrijgen bij Verschoore, deze zit onder andere in Goes, Middelburg, Breda etc. Deze worden ook ontwikkeld daarzo. Ik heb zelf ook een Clack. Echt leuk!!

 2. @Robertk

  Je kunt gewoon film kopen op 120 spoel. Deze zijn nog goed verkrijgbaar in fotozaken, maar ook op internet. Kijk op http://www.kamera-express.nl en http://www.fotorembrandt.nl Vooral deze laatste heeft veel voor analoge fotografie. Ontwikkelen gaat in mijn geval zelfs gewoon bij de drogisterij.

  Sander

 3. Ik heb er één gekregen bij de erfenis van mijn overgrootmoeder samen met een six-20 brownie D

  Ik zou graag willen weten waar de rolletjes verkrijgbaar zijn voor de clack, ik heb al zitten googlen maar kan het niet vinden.

 4. Met interesse het verhaal over de Agfa Clack gelezen.
  Hij is inmiddels ter ziele, maar ik vond bij het opruimen van de zolder een doosje met 6 bij 9 negatieven.
  Weet iemand een adres of manier om er afdrukken van te(laten) maken?

  • Beste Ger,
   Ook ik fotografeerde vanaf 1954 met de Agfa Clack camera,hoewel een veredelde box, waren de resultaten heel aardig.
   Afdrukken van de 6 x 9 negatieven is tegenwoordig heel lastig, 10 jaar geleden kocht je eenvoudig afdrukpapier en ontwikkelaar, maar helaas, het is er nog wel maar veel lastiger.
   Zelf heb ik de meeste negatieven gescand, een beetje betere scanner met bovenverlichting is in staat de negatieven te scannen. De scans nabewerkt met Photoshop of een ander programma geven verbluffende resutaten.Als je ze dan niet zelf afdrukt, kun je de resultaten op een CD zetten en af laten drukken.
   Teun II.

 5. Daar ben ik ook wel benieuwd naar eigenlijk, waar je die fotorolletjes kunt kopen. Ik heb hem vorige week van mijn vader gekregen, hij ziet er nog prima uit.

 6. Waar kun je die filmrolletjes kopen ? Ik wil wel eens an de slag met die camera

 7. Jeugdsentiment
  Ik wilde een Click, maar deze was uitverkocht.
  Daarom werd het een Clack.
  Nooit spijt van gehad een geweldig toestel.
  Later kocht ik op een veiling de Click.
  Ook bezit ik de Agfa Box uit 1938 van mijn ouders.
  Zoals ik al aangaf…….JEUGDSENTIMENT.

 8. Bij de opruiming voor de verhuizing van mijn ouders kreeg ik van mijn vader drie oude camera’s mee. Daar was deze Agfa Clack er eentje van. Ik weet zeker dat deze het gewoon nog doet want hij is er altijd zuinig op geweest.

 9. Dit weekeinde op een rommelmarkt in Nederasselt een perfect onderhouden en goed werkende CLACK gekocht. Voor de ronde prijs van 50 cent. Op een kraampje ertegenover een minder mooi exemplaar gezien voor 5 euro. Oek geen prijs voor zo’n nostalgisch juweeltje.

 10. Ja die ken ik ook nog wel. Ook die grote negatieven staan me nog bij. Trouwens er mankeert weinig aan die foto’s die je tegenkomt op die link!

 11. Ik herinner ze alleen nog maar van de poppenhoek op school: daar mochten we met afdankertjes spelen.

 12. Ik zie het al, mijn vader had een agfa click. Ik herinner mij de discussie op een verjaardag over de clack en de click. Ik was rond de tien jaar en snapte niet waar ze zich druk over maakten.

 13. Het blijft een leuke camara. Wij hadden er thuis ook een. In zwart-wit prima, maar met kleur was het echt oppassen als je binnen was en moest flitsen.

 14. Ik heb tot eind jaren 70 naar volle tevredenheid regelmatig met de Agfa Clack gefotografeerd. Aan heel wat foto’s uit die tijd bewaar ik goede herinneringen. Het enige nadeel van deze camera is, dat die lellen van negatieven niet in mijn negatiefscanner passen.

 15. Bij mijn vader staat ook nog zoiets..

 16. Ik heb met deze camera in de jaren zestig het fotograferen ontdekt.

 17. Ik heb er nog zo 1, in zo’n dik bruin etui…of ie nog werkt zou ik niet weten, maar ik kan van dat toestel geen afscheid nemen.

 18. Leuk hoor. Ik had er ook eentje 🙂

 19. Dat is nu jeugdsentiment deze cameras

 20. Kijk, die foto’s maken het weer helemaal duidelijk. It’s in the eye of the beholder 🙂
  Wat een mooie foto’s!

Geef een reactie