1965 DIVCO Melkwagen


bVision Photography

In de twintiger jaren van de vorige eeuw waren er geen supermarkten, koelkasten en diepvriezers. Dus als je wat wilde hebben kon het alleen maar vers zijn. En hoe verser hoe beter. Vooral in Amerika waar grote afstanden tussen de klanten het onmogelijk maakten om even snel naar een winkel te gaan ontstond de “langs de deur gaan cultuur”. Vooral boter, melk en eieren werden dagelijks rondgebracht door de ‘milk man’.


bVision Photography

De eerste deliverytruks, ontworpen door George Bacon (nee niet zelf verzonnen) waren elektrisch, maar door de grote afstanden werden deze al snel vervangen door benzinemotoren. Bacon richtte de Detroit Industrial Vehicle Company, DIVCO op en die eerste letters vormde de merknaam van deze melkauto’s. De hier getoonde auto stamt uit 1965 en is perfect gerestaureerd. Ook hier de voordelen van de, een tijd geleden getoonde bakkerswagen, een auto met vlakke laadvloer, makkelijk in en uitstappen en alles onder handbereik. En, een symbool van de ‘American way of living’.


bVision Photography

22 Comments

 1. Leuk , nostalgisch melkwagentje ! Herinner me nog goed dat de melkboer ook langskwam in mn kindertijd evenals de brouwer en de bakker… Hier begint het thuisleveren ook terug meer en meer terug IN te worden. Niet meer zo produktgebonden, maar door de warenhuizen.. winkelbriefje online intypen en ’s avonds wordt alles geleverd ! Jammer genoeg zien de bestelwagens er nu niet zo HIP meer uit !
  Groetje,
  AmaZony

 2. Dus elektrische auto’s waren er al lang.

 3. Dit zijn nog eens leuke bestelwagentjes. Handig en snel zal het niet zijn, maar het ziet er wel heel leuk uit. Een beetje als een speelgoedautootje zelfs.

 4. Wij hadden altijd een melkboer met een electrisch wagentje, tot de euro kwam.
  Onlangs is zijn vrouw helaas overleden.

 5. deze ziet er wel grappig uit.

 6. Mooie wagen!
  Soms vind ik het wel jammer dat de ‘milkman’ nu niet meer langskomt!
  We kunnen nu trouwens ook niet meer zeggen dat iemand een kind van de melkboer is en das eigenlijk ook wel zonde! 😉
  groetjes,
  Elmar

 7. wat een mooi wagen tja
  en opeens komt er een liedje in mij
  zing jij nu ook maar mee hoor! 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=ClQepFF-Sr0

 8. Zelfs in het Mokum uit m,n kinderjaren kwam de melkboer langs de deur. Deze ging met een bakfiets, zonder flessen melk maar in een grote bus die hij naar boven sjouwde in de etage woningen. Hij schepte dan vervolgens met een maatbeker de gewenste hoeveelheid melk in de pannen van de huisvrouwen. Deze melkboeren waren uiteraard slim en hielden een deel van hun duim in die maatbeker. Zo was een halve liter natuurlijk minder dan een halve liter.

 9. ja, dat had je hier vroeger ook, de groenteboer en melkman kwamen aan de deur, de bakker ook als je gebak had besteld. Later de SRV man met zijn SRV kar. Vraag de huidige jeugd maar eens wat dat is!

 10. Bij ons kwam de melkman ook aan de deur, wel met een ander karretje.

 11. Schitterend!Joop heeft in zijn jonge jaren ook nog als melkboer zijn zakgeld verdiend in de jaren 60, geen idee of dat ook zoiets was 😉

 12. prachtig……………..
  wij hadden een srv man maar die wagen was zo groot, niet te vergelijken hier mee.

 13. Gewoon heel geinig om te zien. Ik kan me de SRVman nog goed herinneren hoor en ook de melkman en de bakker kwamen aan huis en de groenteman met paard en wagen. Ow wat een nostalgie 🙂

 14. Ja prachtig! Gewoon prachtig, vroeger kwam er bij mijn oma ook elke dag een milkman voorbij, of een aantal keren in de week, super vond ik dat, en ook erg jammer dat hij ermee moest stoppen ivm te weinig klandizie met de komst van de supermarkten 🙁

  XXX

 15. Een van de mooiste melkwagens. Wordt overigens nog wel eens gebruikt in een horrorfilm of thriller zo hier en daar.

 16. Wat een plaatje om te zien, een auto om trots op te zijn zeg.

  Love As Always
  Di Mario

 17. Die rijdt hier in de zomer nog dagelijks maar dan in de vorm van ijs..!!
  Fijne zaterdag.

 18. Wat gaaf! In de UK komt “the milkman” trouwens nog steeds langs 😀
  Rob vindt je plaatjes prachtig, hij was zelf jarenlang milkman, in een wat modernere auto en zo’n 30 jr later, dat wel 😉

 19. Dik voor mijn tijd. Op mijn blog trouwens het bewijs, gegeven door ook ene dik. Dat dan weer wel.

 20. Mooi die wagen.
  Ik kwam een jaartje geleden bij toeval een melkmuseumpje tegen hier in de omgeving was ook erg leuk.

Geef een reactie