Portret of landschap

bVision Photography

Als je foto’s maakt het je twee mogelijkheden, of je legt ze plat, of je zet ze rechtop. Mijn filosofie is dat een foto plat moet zijn. Het menselijk ook kijkt niet in “portrait” maar in “Landscape”. En een pasfoto dan, hoor ik u denken, dat is geen fotografie, maar een functie. De pasfoto is een onderdeel van het rijbewijs of iets anders. Een beeldscherm is in “Landscape” geplaatst, en wordt steeds vaker een breedbeeld. Zet daar maar eens een “portrait” op, dan hou je niets over. En als je dan toch deze filosofie hanteert, moet je dat ook waarmaken toch. Ofwel vanaf nu zijn al mijn eigen foto’s “breedbeeld” en zal mijn camera horizontaal blijven, omdat we ook zo kijken. Ik daag u uit om het tegendeel te bewijzen, maar wel op uw eigen log… Ik laat u wel even mijn bewijs zien uiteraard. het gaat hierbij om exact dezelfde foto

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

24 Comments

 1. Oh, nu begrijp waarom ik van nature altijd een weerstand heb tegen portret.

 2. Mee eens. Met de kanttekening dat ik voor detailfoto’s ook wel eens portretstand prefereer. Ik denk vaak over de functie van een foto na voordat ik de foto maak. Foto’s met als functie ‘leuk als achtergrond op pc’ zijn uiteraard in landschape. Foto’s van een ‘detail om eens na de schilderen/tekenen’ zijn dat meestal niet.

 3. ik kies toch voor de eerste/bovenste foto.

 4. Geef mij maar breedbeeld. Punt.

 5. Bij de fotocursus die ik heb gevolgd werd ook gezegd dat landscape de voorkeur heeft. Dat kijkt rustiger.

 6. Ben het met je eens je ziet bij dan ook heel weinig staande foto’s of het moet ivm de lengte niet anders kunnen.:-)

 7. Ik hou er van om zoveel als mogelijk de werkelijkheid weer te geven.

 8. Deze foto stond er al eerder op. Geloof ik. PRachtige machine.

 9. Ha Sjoerd,

  Breedbeeld vult het beeld meer, meer details van de omgeving.
  Een portrait foto is wel toepasbaar bij een hoog smal gebouw of toren. oma

 10. Ik had jouw logje gelukkig al gelezen dus de foto’s van het elektriciteitshuisje wat ik vandaag zag… 🙂 Zijn in landscape… 😉

 11. je hebt helemaal gelijk…………..

 12. Op je scherm is portrait lastig omdat het op groot formaat meestal niet past..dan moet je gaan scrollen en dat is minder leuk..je wilt een foto in 1 blik vangen..toch zijn er onderwerpen die zich daar goed voor lenen.. jouw voorbeeld leent zich beter voor een liggende foto..als het om een heel breed gebouw gaat, dan is panorama zelfs heel mooi.. als er aan het gebouw een detail mooi was/is dan kan portrait zich daar weer goed voor lenen.Onze schermen worden horizontaal steeds breder en minder hoog, ik begrijp je betoog dus wel, maar toch vind ik dat er zo iets verloren gaat… ik ga er weer eens meer op letten de komende tijd…afgedrukt zijn de foto’s vooral voor echte portretten in een staand formaat het mooist…leuk onderwerp..het verscherpt de aandacht weer…Agnès

 13. ik probeer het te begrijpen, probeer het hé …. is de eerste foto dan breedbeeld

 14. Ik hou het simpel en laat het aan de fotograaf over.

 15. Een boom bv, wanneer het alleen om de boom gaat, kan beter tot zijn recht komen wanneer hij rechtop staat 😉

 16. Je zou ook eens een foto die zich echt leent voor de portrait-stand los kunnen zien van je breedbeeldscherm door hem te printen. Dan kan die portrait-stand toch echt wel een meerwaarde hebben.

 17. Ik snap er geen jota van ! Sorry !

 18. Goedemorgen Sjoerd deze keer zijn we het allebei met je eens. Qua politieke keuze zeker niet, maar wel om foto’s op landscape formaat te plaatsen op een fotoblog, zoals al die treinenfoto’s in onze laatste log.
  Saludos de Mara y Albert vanuit een niet koud (23 graden) maar wel half bewolkt Sevilla.
  Ook hier is het dus een beetje herfst geworden.

 19. Ik heb ook een voorkeur voor landscape boven portrait… meestal

 20. Ben het helemaal met je eens. En een mens kijkt ook nog eens van rechts naar links en met landscape heb je daar meer ruimte voor.
  Neemt niet weg dat ik toch wel eens portrait doe.

 21. En toch ken ik diverse foto’s die portrait er ook mooi uit zien.

  Love As Always
  Di Mario

 22. Breedbeeld kijkt wel rustiger.
  Verder weet ik er niet veel van.
  Fijne dag vandaag.

Geef een reactie