Appels en peren bij Canisius

bVision Photography

Eens per jaar rijden de vrachtwagens met appels en peren af en aan naar de stroopfabriek van Canisius in Schinnen. Netjes aangevoerd in mooie houten palletbakken, maar ook gewoon met vrachtwagens vol. Niet alleen Appels en Peren, maar ook Suikerbieten zijn nodig voor het maken van stroop. Ik heb nog steeds geen uitnodiging kunnen bemachtigen om daar eens te gaan kijken, en ik kan mezelf niet met 15 vermenigvuldigen om een groep te vormen.

bVision Photography

Het principe is eigenlijk heel eenvoudig, gooi alles in een grote ketel, kook alles gaar, pers het uit en wat je dan hebt kook je in tot de juiste dikte. De appels en peren die hier echter gebracht worden worden gescheiden bewaard, ook de biologische en niet biologische producten worden gescheiden gehouden. Het laatste heb ik zelf mogen ervaren en werd me netjes vertelt aan de rand van het opslagterrein door de vriendelijke meneer op de heftruck. Maar goed, het ging hier om de plaatjes, niet om de praatjes…

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

17 Comments

 1. Kijk als ze er zo mee omgaan , dan neem ik geen stroop meer.

 2. Lijkt me ook erg leuk om eens te gaan kijken! Helaas is Limburg erg ver weg….

 3. wow dat zijn er wel heel veel………….

 4. Dan is nu wel erg druk met stroop maken, wij hadden 7 appels aan de appelboom.
  Dat is niks vergeleken wat ik zie. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de weblog http://logbankje.nl

 5. Ik vind de praatjes anders een mooie samensmelting vormen met de plaatjes. Alsof het een geheel is! Gelijk moes.

 6. Ik zag net een filmpje van een japanner die met een eenvoudig machientje olie maakt van plastic afval. Zoiets gebeurt daar in die stroopfabriek ook, stel ik mij voor. We zullen jou erop uit moeten sturen om te kijken of het echt zo gaat.

 7. Ik ben dol op praatjes hoor. Wat leuk om te zien zeg. Ik hoop dat je eens een groep kan vinden waar je mee kunt.

  Love As always
  Di Mario

 8. Annette Barendregt

  Wij aten thuis NOOIT appelstroop, maar sinds ik het een keer geproefd heb ben ik helemaal om. Heerlijk door de gestoofde witlof met stukjes appel. En gewoon op brood natuurlijk. Hoe zou het komen dat Limburg daar de hofleverancier van is? Appels groeien toch door heel Nederland? Hebben ze een geheim recept?

 9. En wat doen ze dan de rest van het jaar? Wordt er dan iets anders gemaakt?

 10. Ik begin spontaan trek te krijgen bij het zien van al dat lekkers …
  Maak er een mooi weekend van, Sjoerd, blijf droog!

 11. En dan een pannekoek erbij 😉

 12. Ik heb liever Maple Syrop

 13. Als ik iets lekker vind, dan is het wel stroop. En appelstroop is nog eens gezond ook

 14. Als je eens wil kijken hoe het gemaakt wordt kun je naar Vandewal in Eckelrade gaan, dat is een klein bedrijfje, als je even vraagt wanneer ze bezig zijn kun je waarschijnlijk zo binnenlopen, en dan kun je meteen een emmertje heerlijke biologische stroop kopen.

 15. Bij de Luikse stroop doen ze nog pruimen bij ! Heel lekkere stroop maar ook weer een calorie bom ! Prettig weekend Sjoerd en het nadert ! 🙂

 16. Mooie plaatjes heb je toch kunnen maken.
  Ja, het is oogsttijd hé, zowel voor de appels en peren en suikerbieten.
  Hier in de buurt is de campagne daarvoor ook weer begonnen, vrachtwagens met suikerbieten boordevol rijden af en aan.
  Fijne dag vandaag Sjoerd en op naar een mooi weekend.

 17. Bekend, overbekend terrein voor mij.

Geef een reactie