Gasten – door Frank

De eerste gasten hebben hun intrek genomen in  mijn iHotel, er zijn al een paar gaatjes dicht. Daar wordt iets in uitgebroed. Heel even heb ik gezien wie de gaatjes aan het dichtstoppen was. Ik dacht eerst aan een hommeltje, want het beestje had wat veel haar. Maar zoekend op internet kwam ik tegen dat het vermoedelijk een gehoornde of een rosse metselbij is, die hebben namelijk ook haar. Metselbijen leggen hun eitjes in gaatjes. In mijn mooie iHotel zitten er nu een paar, en er zijn ook wat gaten in de muur er achter dicht gemaakt. Die zitten in de dependance zal ik maar zeggen. Het schijnt dat ze niet zo kieskeurig zijn, ze willen zelfs wel eens een sleutelgat dichtmetselen. Zelf had ik nog geen plaatje van deze metselbij kunnen maken dus heb ik er maar ergens een geleend. Metselbijen zijn niet agressief heb ik ergens gelezen, ze hoeven immers geen hele kolonie te beschermen; ze vliegen gewoon langs je heen als je in de buurt van het hotel komt. De metselbij maakt ongeveer 10 broedcellen per holte. De eitjes worden afgezet in de broedcellen, ieder eitje krijgt een voedselvoorraadje voor de uitgekomen larve. Nadat een eitje is gelegd schermt het vrouwtje het af door een muurtje te ‘metselen’ bestaande uit een soort leem, wat ze zelf maakt met zand en speeksel, waarna het volgende eitje wordt gelegd. De jonge bijen vliegen pas het volgende jaar uit nadat ze zich uit hun schuilplaats hebben geknaagd. Dus heb ik ze tot volgend voorjaar als gast. Ik hoop dat er nog meer gaan komen.

16 Comments

 1. Pingback: Mijn bijtjes – door Frank « bVision & Photography

 2. Dat moet ik ook nog ’s maken… zo’n insectenhotel.
  Maar uh, heb je nu niet meer overlast van bijen en wespen in je tuin ?

 3. dat ze er zo lang in blijven dat wist ik niet

 4. Ik zag er vandaag nog wat over op tv bij Vroege Vogels, en nu zit het weer vers in mijn geheugen hoe het allemaal werkt. Best bijzonder.

 5. Zal ook eens kijken in het hotel, leuk om ze te volgen. Hans

 6. goed bezig met je hotel. Heb je er trouwens wel gratis wifi bij? Dat schijnt tegenwoordig er helemaal bij te horen.

  Love As always
  Di Mario

 7. Leuk, we hebben hetzelfde onderwerp vandaag. Ook bij ons insectenhotel is het de laatste tijd een komen en gaan van bijen. 🙂

 8. Wij zouden snel de gemeente bellen om met de gifspuit langs te komen, ongedierte hoort in de natuur en niet in de vinex wijk!

 9. Nooit geweten dat er ook metselbijen zijn, weer wat geleerd 🙂
  Off topic. Sjoerd filmpje doet het gewoon hoor bij mij , misschien tijdelijke storing geweest hoop ik

 10. Hier in onze gemeente hangen ze ook al op de openbare wegen aan bomen

 11. Wat mij betreft krijg je vijf sterren voor de ANWB hotelgids voor bijen.

 12. Toch wel leuk zo’n iHotel 🙂

 13. dit ga ik graag volgen, want ik vraag me dikwijls af of het wel werkt.
  Ik ben blij met je eerste bewoners

 14. Goede morgen Sjoerd, leuk dat je hotel in gebruik is genomen, het verhaal van de metselbijen kende ik niet, dus volgend jaar pas heb je jonge bijtjes .
  Ik wens je een fijne woensdag toe.

 15. Gelukkig maken de bijtjes het weer beter en hebben vele de winter overleefd, hoorde ik verschillende imkers zeggen.
  Dus wie weet krijg jij ook wel meer metselbijen..!

Geef een reactie