Flying High – Freesmachine
Flying High – Freesmachine

Flying High – Freesmachine
Ik heb van de week even een kritische blik geworpen op de freesmachine in aanbouw bij mijn vriend Humberto. Onze tweedimensionale CNC snijder krijgt er een broertje bij. Op de foto kun je al zien hoe het wordt. De onderplaat schuift heen en weer op een laderail aan beide kanten. Links en rechts gaat met een oude printeraandrijving en op en neer moet nog gemaakt worden. En als laatste moet de flexibele as met de frees geplaatst worden. Het geheel moet straks worden aangedreven door drie stappenmotoren. En uiteraard wordt alles computergestuurd. Op de onderste foto zie je een experiment bordje waar reeds twee stappenmotoren op functioneren (linksboven is de stappenmotor te zien). Een volgende keer laat ik eens zien hoe zo’n wirwar van draden een mooi electronisch geheel vormen op een print plaat. En alles alleen maar om een perfect vliegtuigje te maken. Op beide foto’s kun je klikken om de afbeelding in het groot te zien. Als Humberto zijn nieuwe site (eindelijk) af heeft, kun je daar een filmpje zien over de werking van het experimentele bord met de stappenmotor. (ik heb ons commentaar daar gehoord, en dat behoeft nog enige aanpassingen)18 Comments

  1. In een van de vorige afleveringen liet ik een foto zien van een experimenteer bord met daarop allemaal draadjes weerstanden diodes en andere onderdelen die we voor onze freesmachine nodig hebben. En uiteindelijk moet dat op een printplaat worden gemon

  2. Zo te zien zijn jullie leuk bezig.
    Ik heb hier nog laden vol ongebruikte weerstanden, transistors, (zener)dioden, etc. liggen (gesorteerd). Ik wil ze weg doen . . . misschien iets voor Humberto? Natuurlijk gratis.
    (Ruwe schatting: ca. 10.000 weerstanden, 500 dioden en 500 transistors, koelelemente, schakelaars)

  3. Heel lang geleden, toen de apparaten nog niet zo geavanceerd waren als tegenwoordig, zat ik wel eens te knutselen aan de draadjes van Rentgenapparaten. Maar de draadjes die jij laat zien, zijn een stap te ver voor mij.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.