Flying High – Freesmachine
Ik heb van de week even een kritische blik geworpen op de freesmachine in aanbouw bij mijn vriend Humberto. Onze tweedimensionale CNC snijder krijgt er een broertje bij. Op de foto kun je al zien hoe het wordt. De onderplaat schuift heen en weer op een laderail aan beide kanten. Links en rechts gaat met een oude printeraandrijving en op en neer moet nog gemaakt worden. En als laatste moet de flexibele as met de frees geplaatst worden. Het geheel moet straks worden aangedreven door drie stappenmotoren. En uiteraard wordt alles computergestuurd. Op de onderste foto zie je een experiment bordje waar reeds twee stappenmotoren op functioneren (linksboven is de stappenmotor te zien). Een volgende keer laat ik eens zien hoe zo’n wirwar van draden een mooi electronisch geheel vormen op een print plaat. En alles alleen maar om een perfect vliegtuigje te maken. Op beide foto’s kun je klikken om de afbeelding in het groot te zien. Als Humberto zijn nieuwe site (eindelijk) af heeft, kun je daar een filmpje zien over de werking van het experimentele bord met de stappenmotor. (ik heb ons commentaar daar gehoord, en dat behoeft nog enige aanpassingen)18 Comments

 1. In een van de vorige afleveringen liet ik een foto zien van een experimenteer bord met daarop allemaal draadjes weerstanden diodes en andere onderdelen die we voor onze freesmachine nodig hebben. En uiteindelijk moet dat op een printplaat worden gemon

 2. We houden ons aanbevolen, ik neem nog wel contact met je op

 3. Zo te zien zijn jullie leuk bezig.
  Ik heb hier nog laden vol ongebruikte weerstanden, transistors, (zener)dioden, etc. liggen (gesorteerd). Ik wil ze weg doen . . . misschien iets voor Humberto? Natuurlijk gratis.
  (Ruwe schatting: ca. 10.000 weerstanden, 500 dioden en 500 transistors, koelelemente, schakelaars)

 4. Hergebruik van printers die de aandrijving leveren spreekt me aan. heb je wel in de gaten dat het maken van deze machines, weliswaar ten behoeve van de vliegtuigjes, al een hobby op zich is?

 5. Ik snap er ook niet veel van daarom wens ik je maar een fijn weekend

  Groetjes Gina

 6. uh.. ik pas, veel te ingewikkeld voor mij. 🙂

 7. En dat net nadat R mij van de week alles over de stappenmotor had uitgelegd!

 8. nou ik vind het super knap van jou en Humberto, het ziet er ingewikkeld uit, al die draden. Ben benieuwd!

 9. Ziet er ingenieus uit

 10. ik snap er vrij weinig van, ben geloof ik de enige niet-techneut op je blog! Sorry, maar vind het wel heel leuk om dit soort dingen te lezen. kan ik nog eens iemand verbazen op een feestje……

 11. Een weerwar van draden vind ik wel meevallen.. Ik heb erger gezien.

 12. Nu nog een octrooi aanvragen.

 13. Ziet er ingenieus uit! Ben benieuwd naar het fimpje om het apparaat in aktie te zien!
  Er knap als je zoiets zelf kunt maken! *dikke duim in de lucht voor Sjoerd en Humberto*

 14. Ik zou het overzicht al snel kwijt raken met al die draadjes.
  ik vind het knap dat je dat zelf in elkaar kan steken.

 15. Heel lang geleden, toen de apparaten nog niet zo geavanceerd waren als tegenwoordig, zat ik wel eens te knutselen aan de draadjes van Rentgenapparaten. Maar de draadjes die jij laat zien, zijn een stap te ver voor mij.

 16. Ik hou het geloof ik toch liever bij de snoeren van mijn computer. Die liggen hier al genoeg in de knoop meestal!

Geef een reactie