Botanische tuin – Terwinselen.
Botanische tuin – Terwinselen.

Botanische tuin – Terwinselen.


Gisteren hebben we onder andere gewandeld in de botanische tuin in Terwinselen. Deze Engelse landschapstuin werd ontworpen door John Bergmans in opdracht van de toenmalige Staatsmijnen. Met medewerking van de parochie werd deze Engelse tuin uiteindelijk gerealiseerd rondom de kerk en bij een kledingbedrijf werd een rotstuin aangelegd. De laatste verdween na mogelijke uitbreidingsplannen van het bedrijf. Na sluiting van de Staatsmijnen werden alle bedrijfsvreemde zaken opgeruimd en raakte daardoor ook de tuin in verval. Op initiatief van het natuurhistorisch museum werd de tuin overgedragen aan de gemeente Kerkrade en werd een stichting in het leven geroepen die de tuin op orde moest brengen en voor de verdere exploitatie zorgdragen. Het is een botanische tuin, wat wil zeggen dat de tuin een leer en ontwikkeltuin is. Alles in de tuin is gecatalogiseerd en men vind dan ook bij alle planten bordjes met de naam en herkomst van de planten. De tuin is groter dan je in eerste instantie denkt, zo midden in de wijk. We hebben er een paar plezierige uurtjes doorgebracht. Tussen de oude bomen, de vijver, de dieren en de vreemde planten, niet te vergeten de in de tuin geplaatste kunstwerken, met als achtergrond de kerk van Terwinselen. Een goed besteedde ochtend dus. In de loop van de week zal ik wat bijzondere foto’s van de tuin plaatsen (klik op de foto’s voor een groter exemplaar).

13 Comments

  1. Terecht dat deze tuin is opgenomen in een keten van juweeltjes van tuinen in Limburg, zoals bijvoorbeeld de Doom in Welten/Heerlen, de Heerenhof in Heer-Maastricht en de tuin van Jo Eyck op het Kasteel Wylre. Ze zijn stuk voor stuk elk jaar, in de maand juni, als ze voor belangstellenden opengesteld worden, een bezoek meer dan waard.

  2. Een bezoekje aan een botanische tuin is eigenlijk altijd wel de moeite waard. Deze ziet er ook erg aantrekkelijk uit. Ik ben benieuwd wat voor fraais je nog meer hebt vastgelegd.

  3. Wat waren er destijds toch een hoop aardige projecten van rijke bedrijven. Zo hebben wij hier het spaarbankbos, ooit geschonken door de spaarbank Hoogeveen. Die bank bestaat allang niet meer maar van het bos heeft Hoogeveen nog steeds veel plezier. Het is jammer maar ik geloof dat het niet zo erg trendy meer is om de bevolking met parkjes te verblijden.

  4. Jullie hebben je zondag weer goed besteed en zo te zien was het weer bij jullie ook echt wandelweer! Ben benieuwd naar de foto’s die je daar geschoten hebt maar die zien we vanzelf verschijnen!

  5. ik ken hem goed, vroeger was hij openbaar toegankelijk, er stond een enorme bananenboom in de kas, met vruchten. ik heb er nog met mijn oudste kleindochter in de kinderwagen gewandeld. Nu moet je toegang betalen. Ze werken nog steeds met vrijwilligers.
    Het is een goedf bewaard geheim, en zeg het niet tegen een maastrichtenaar, maar wat is de oude mijnstreek mooi! En wat woont er een aardig cosmopolitisch volk, zonder dat enge chauvinisme waar ze in Maastricht aan lijden..

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.