Uit de oude doos – Mijnverleden(1)
Uit de oude doos – Mijnverleden(1)

Uit de oude doos – Mijnverleden(1)

Kinderarbeid lijkt het, deze foto. En als je het goed bekijkt is het ook zo. In deze dagen zou men zeggen dat deze jongeman stage loopt. En wel op de mijnschool (OVS). Hij leert hier hoe hij de kapotte metalen drinkflessen, die de koempels mee naar onder in de mijn namen, kan repareren met een hete soldeerbout en tin. Door het veelvuldig kruipen in de mijngangen gebeurde het nog wel eens dat er deuken en scheuren in zo’n drinkfles kwamen. Wie de eigenaar van de foto is en wie erop staat weet ik niet. Waarschijnlijk komt de foto uit de collectie van de staatsmijnen (aanklikbaar voor een groter formaat).

  • Koempels is de in het zuiden gebruikte naam voor mijnwerkers
  • OVS is de afkorting voor Ondergrondse Vak School

16 Comments

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.