Maastricht – maar dan anders.

Aan een aansluiting op de zuid-willemsvaart, ter hoogte van de Boschpoort, Bosscherveld liggen een aantal woonboten. Aan weerszijde loopt een jaagpad. Jaagpad oost en jaagpad west. Veel mensen tref je er niet aan. Het is eerder armoedig dan luxe wat er ligt. Vooral bij de sluis. Iets verderop wordt het wat beter, maar ik zou in die buurt niet willen wonen. Het was wat onheilspellend, de leegte en de slecht onderhouden boten deden me meer denken aan een woonwagenkamp van vroeger. Niets ten nadele van de bewoners daarvan, ik kwam daar vroeger vaker over de vloer voor het matten van stoelen. daar vind je soms nog echte vaklui. En Vinkenslag, het paradepaardje (of Paradijs) van Leers ligt net aan de andere kant van Maastricht. Dat heeft meer weg van een villawijk.

bVision.nl

Het jaagpad loopt niet meer door, hoeft ook niet, schepen worden niet meer door kinderen getrokken, gewoon een stuk vergane glorie in een verlaten stuk Maastricht. En laat men nu net daar bezig zijn met de aanleg van een nieuw stuk spoorlijn van Maastricht naar Lanaken. Maar daarover later meer. Eerst een sfeerbeeld van daar, het ander Maastricht.

21 Comments

 1. kan iemand met vertellen hoe ik een woonboot kan huren? in maastricht mail me dan op dano4maastrichtmalberg@live.nl

 2. Als ik die foto zie van die kinderen moet ik even denken aan een boekje dat ik eens gelezen heb over skutsjes en hun familie hier in Friesland. Ook dat ging zo met die kinderen en vaak de moeder er ook nog bij te trekken . Ik zag dat de kinderen op het pad liepen en ook dat mocht vaak niet . In het gras sleten de klompen minder. Ik moest er weer even aan denken . Gr. Jan

 3. Wie sjoen us mestreech is.

 4. Gelukkig voor de kinderen van deze tijd

 5. Zo’n brug hebben we ook in Apeldoorn. Ook een kanaal.

 6. Een opknapbeurt doet wonderen.
  En de geschiedenis mag nooit vergeten worden, en daar werken ze her en der ook vaak aan, met standbeelden of plakaten.
  Dat mag daar ook wel.

 7. Mooie foto’s en verhaal over Maastricht.
  Je kan het je niet indenken he dat die kinderen vroeger half Nederland langs de jaagpaden doorsjouwden.

 8. Nooit geweten dat kinderen die boten trokken, aangrijpende foto.

 9. Mooie vredige plaatjes.
  Gelukkig wordt dat jagen tegenwoordig alleen nog gebruikt bij wedstrijden met traditionele schepen, zoals bijvoorbeeld de jaarlijks Strontrace van Workum naar Warmond en terug.

 10. Maastricht kent veel mooie plekjes, weet ik van jaren geleden, ik moet er toch weer eens heen

 11. Petje af dat je dit interessante gebied onder de aandacht brengt. Op dat oude spoor traject had zich inmiddels een grote welvarende kolonie van de unieke Maastrichtse muurhagedis gevestigd. Op aandringen van Centrum voor Natuur en Milieu Eduactie (CNME)wordt een verhuisplan uitgevoerd, er komt ruinmte voor de hagedissen terzijde van de lijn voor de ligthrail.
  @ Rob :: toch maar eens gaan kijken, je parkeert bij de Gamma en begint bij de Hoge en Lage Fronten, het is een prachtig avontuur.

 12. Zo liggen er heel wat jaag paden verspreid door het land

 13. Er zijn zoveel wielrenners geboren en woonachtig in Lanaken geweest dat een spoorlijn naar Maastricht eigenlijk overbodig is. Die afstand is makkelijk te fietsen.

 14. Je schrikt je dood van die middelste foto. Wat een leven. En de jaren ’30 zijn toch nog niet eens zo heel lang geleden.

 15. Schepen laten trekken door kinderen vergane glorie? Gode zij geprezen afgeschafte kindermishandeling lijkt mij.

 16. Toch hadden wij graag een woonboot gewild maar omdat ik wat gevoelig ben voor vocht is dat er nooit van gekomen. Ik zie wel toepassingen van die ongebruikte jaagpaden voor recalcitrante jeugd! 😉

 17. @henriette: zo is de binnenscheepvaart wel groter gegroeid…

 18. Vergane glorie dat jagen, vergane ellende bedoel je. Veel fietspaden langs de vaarwegen zijn trouwens jaagpaden.

 19. Toch ziet er het er mooi uit!!

 20. Geweldige beelden van een stuk Maastricht dat ik in het geheel niet ken. Maar ja, wat zou ik er ook te zoeken moeten hebben….?

Geef een reactie